Flódni – az ízek harmóniája
Nagymamám sütött először a családnak flódnit, ezt a hagyományos zsidó süteményt. Addig inkább csak zserbót készített – ez hasonlított hozzá, de annál még finomabb, még változatosabb volt! Igaz, nem fogyókúrás étek, nem is túl egyszerű az elkészítése, az ízek harmóniája viszont kárpótol mindezért.
Nagymamám receptje sajnos nem maradt fenn, ezért kerestem egy hasonlót, ami leginkább emlékeztet a régire.
A tészta hozzávalói:
50 dkg finomliszt
26 dkg vaj
6 dkg libazsír
2 tojássárgája
2-3 evőkanál fehérbor
csipet só
Elkészítés: A lisztet összekeverem a cukorral, hozzáadom a csipetnyi sót, majd a hideg vajat és a zsírt. Ezt elmorzsolom. A lényeg, hogy homogén morzsát kapjak. Hozzáadom a két tojássárgáját és a bort. Ha klasszikus, nagymamaféle evőkanállal dolgozunk, akkor 2 is elég, a mai alakkímélő kanalak esetében 3 kanálnyi bor szükségeltetik, hogy a tészta jól gyúrható legyen. Amikor kész vagyok, a tésztát alufóliába csomagolom, és beteszem a hűtőbe. Annyi idő pont elég neki, amíg elkészítem a töltelékeket.
Máktöltelék:
20 dkg darált mák
2 dl édes fehérbor
3 dkg vaj
20 dkg cukor
6 dkg mazsola
reszelt narancshéj
csipet őrölt szegfűszeg
A bort közepes lángon felmelegítem. Hozzáadom a többi összetevőt, és kicsit összefőzöm.
Diótöltelék:
25 dkg darált dió
20 dkg cukor
2 tojássárgája
2 dl édes fehérbor
6 dkg mazsola
egy fél vaníliarúd belseje
A bort közepes lángon felmelegítem. Hozzáadom a diót, a cukrot és a mazsolát, elkeverem. Kicsit összefőzöm. Belekaparom a fél vaníliarúd belét, végezetül hozzáteszem a tojássárgákat.
Almatöltelék:
1 kg kásásabb típusú alma (6 méretes darab)
10 dkg cukor
csipet őrölt fahéj
1 dl édes fehérbor
20 dkg jó minőségű, sűrű szilvalekvár
Az almákat megpucolom, lereszelem. A bort közepes lángon felmelegítem, beleteszem a hozzávalókat, és hagyom megpárolódni az almát. Amikor kész, akkor szűrőben lecsepegtetem (némi fakanalas ráhatás nem árt).
Az első tésztagombócot tortaforma-méretűre nyújtom, belefektetem a formába, és ráhalmozom a diótölteléket, elsimítom. Újabb gombócért nyúlok. Nyújtom, majd óvatosan ráfektetem a dióra. A ráfektetésnél én az ilyen vékony tészták „szállítására” a nyújtófát szoktam használni. Erről sokkal egyszerűbb „rágörgetni” a tésztát az előző szintre. Jön a mák. Elterítem, majd újabb gombócot nyújtok, ráfektetem a mákra, és óvatosan megkenem lekvárral. Megint tésztát nyújtok, rutinosan fektetem, majd az addigra már jól kicsöpögött almát ráhalmozom, elsimítom, és záróakkordként kinyújtom az utolsó tésztagombócot. Ráteszem az almára. Tojássárgájával megkenem, és előmelegített 150 fokos sütőben 1 és fél órát sütöm. Amikor kész, kiszedem, hagyom, hogy nagyjából kihűljön, majd óvatosan kipattintom a formát, és kiszedem. Másnaposan vágható a legszebben. Napokig friss, ha megéri.
Kölnei Lívia
Forrás: http://www.nlcafe.hu/gasztro/20081217/flodni/
Tweet