Fűszeres-babos csontleves
A friss zöldségek, a megfelelően adagolt, változatos fűszerek adják a levesek ízét-lelkét!
Illatos, gazdag aromájú, tápláló levest főztem egy napsütéses, de hűvös szeptemberi napon.
Hozzávalók egy 5-6 fős családnak:
Kb. 5 liter víz
1 nagy, húsos karajcsont
tenyérnyi füstölt szalonnabőr
2 marék fagyaszott kifejtett bab
2 nagy fej vöröshagyma
1 kisebb zellergumó vagy egy nagy csokor, cérnával összekötözött zellerlevél
3-4 petrezselyemgyökér (fehérrépa), hasábokba vágva
4-5 hasábokra vágott sárgarépa
4-5 kockára vágott burgonya
1 nagy csokor petrezselyem apróra vágva
só
és a szárított fűszerek:
1-2 babérlevél, 4 szem szegfűbors, 15-20 szem fekete bors (ezeket teatojásba téve főzöm bele)
1 kis teáskanál őrölt fehér bors, 2 teáskanál majoranna, ugyanennyi tárkony és borsikafű, 3 teáskanál medvehagyma
Feltesszük főni a karajcsontot, a szalonnabőrt, a vöröshagymákat és a zellergumót a teatojásban lévő fűszerekkel együtt. Majdnem készre főzzük a csonton lévő húst, közben már beleszórjuk a sót is. Ekkor a következő sorrendben beletesszük a zöldségeket, kis forrási időt hagyva közöttük: a babot és a fehérrépát együtt, majd a sárgarépát, a krumplit, végül a szárított fűszereket. Amikor már majdnem kész, a petrezselymet is beleszórjuk. Ha a zöldségek megpuhultak, elkészült a leves.
Két tojásos grízgaluskát főztem ki hozzá. Így olyan tartalmas, hogy egytálételnek is elegendő, de a gyerekek hálásak, ha palacsintát vagy sütit kapnak utána.
Kölnei Lívia
A kép a szerző felvétele.
Korábbi leveseinkből:
Ebéd magyarosan 1. – Rablógulyás
Tweet