Talita

Keresztény női magazin

Fűszeres pirított zöldség, vaníliás citrom/lime mártással és üvegtésztával

12042978 899664226765448 6508208971027182726 n
Könnyen elkészíthető wok-zöldségre vágyódtunk a barátnőmmel a minap. Gondoltam, ne legyen az fagyasztott, inkább friss alapanyagokból összerittyentettem ezt az egzotikusra sikerült vacsorát.

 

A zöldség: kápia, tv és kaliforniai paprika, sárgarépa, lilahagyma csíkok, babéros párolt zöldbab, szójaszósz, szezámmag forró wokban pirítva

A fűszerkeverék: fokhagyma, chilli, koriander, kömény, római kömény, kurkuma, gyömbér

A mártás: tejszín, lime és citrom leve és héja, kurkuma, vanília

A feltét: natúr grillsajt és üvegtészta

12079950 899664210098783 6150861942615093596 o

Zöldségek előkészítése:

1 zöld kaliforniai-, 1 sárga lecsó- és 1 kápia paprikát, 1 nagy fej lilahagymát felcsíkozunk. 3-4 sárgarépát hámozóval vékony forgácsokra aprítunk, két marék zöldbabot vajon, babérlevéllel félkeményre párolunk. Mozsárban 2 marék mogyorót (de lehet bármilyen mag) szemcsésre zúzunk.
Fűszerek előkészítése:

A mozsárban előre felaprított 3-4 gerezd fokhagymát és egy chilit, 2 teáskanál gyömbért, 2 teáskanál koriandert, 2 teáskanál római köményt, 2 teáskanál fűszerköményt, 2 teáskanál kurkumát, 2 teáskanál gyömbért és 2 teáskanál pirospaprikát megtörünk és összedolgozunk.

12032221 899664163432121 5894755317007961873 n
Elkészítés:

A wokot (öblös serpenyőt) felhevítjük, közben a fűszerkeveréket egy másik forró serpenyőben, kevés olívaolajon megpirítjuk. A zöldségeket, a mogyorót és két evőkanál szezámmagot a wokba borítjuk, hozzáadjuk a pirított fűszert, egy-két evőkanál szójaszószt, és rázogatva kb 5-8 perc alatt összepirítjuk. A cél, hogy a zöldségek megpiruljanak, de roppanósak maradjanak, ezért kell a forró wok.

12052471 899664176765453 1653056694798448565 o
Mártás: 

A főzőtejszínt 1 lime, 1/2 citrom levével és a citrusok reszelt héjával, egy vaníliarúd belével, kevés sóval és egy teáskanál cukorral lassú tűzön összemelegítjük. A tejszín ne forrjon fel!

Üvegtészta:

A tésztát leforrázzuk, és 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Grillsajt:

Simán a felforrósított serpenyőben (olaj nélkül) megpiritjuk, grillezzük.

 

Vass Marcell

 

Hasonló zöldséges receptek:

Zöldséges csirkemellkockák nyárson

Sült zöldségek – mindent bele!

Cukkinitócsni és rántott cukkini petrezselymes krumplival

VassÁkosRecept – Gombacsoda-vacsora

A “petrezselymek krémje” friss stanglival


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162