Fűszeres pirított zöldség, vaníliás citrom/lime mártással és üvegtésztával
Könnyen elkészíthető wok-zöldségre vágyódtunk a barátnőmmel a minap. Gondoltam, ne legyen az fagyasztott, inkább friss alapanyagokból összerittyentettem ezt az egzotikusra sikerült vacsorát.
A zöldség: kápia, tv és kaliforniai paprika, sárgarépa, lilahagyma csíkok, babéros párolt zöldbab, szójaszósz, szezámmag forró wokban pirítva
A fűszerkeverék: fokhagyma, chilli, koriander, kömény, római kömény, kurkuma, gyömbér
A mártás: tejszín, lime és citrom leve és héja, kurkuma, vanília
A feltét: natúr grillsajt és üvegtészta
Zöldségek előkészítése:
1 zöld kaliforniai-, 1 sárga lecsó- és 1 kápia paprikát, 1 nagy fej lilahagymát felcsíkozunk. 3-4 sárgarépát hámozóval vékony forgácsokra aprítunk, két marék zöldbabot vajon, babérlevéllel félkeményre párolunk. Mozsárban 2 marék mogyorót (de lehet bármilyen mag) szemcsésre zúzunk.
Fűszerek előkészítése:
A mozsárban előre felaprított 3-4 gerezd fokhagymát és egy chilit, 2 teáskanál gyömbért, 2 teáskanál koriandert, 2 teáskanál római köményt, 2 teáskanál fűszerköményt, 2 teáskanál kurkumát, 2 teáskanál gyömbért és 2 teáskanál pirospaprikát megtörünk és összedolgozunk.
Elkészítés:
A wokot (öblös serpenyőt) felhevítjük, közben a fűszerkeveréket egy másik forró serpenyőben, kevés olívaolajon megpirítjuk. A zöldségeket, a mogyorót és két evőkanál szezámmagot a wokba borítjuk, hozzáadjuk a pirított fűszert, egy-két evőkanál szójaszószt, és rázogatva kb 5-8 perc alatt összepirítjuk. A cél, hogy a zöldségek megpiruljanak, de roppanósak maradjanak, ezért kell a forró wok.
Mártás:
A főzőtejszínt 1 lime, 1/2 citrom levével és a citrusok reszelt héjával, egy vaníliarúd belével, kevés sóval és egy teáskanál cukorral lassú tűzön összemelegítjük. A tejszín ne forrjon fel!
Üvegtészta:
A tésztát leforrázzuk, és 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Grillsajt:
Simán a felforrósított serpenyőben (olaj nélkül) megpiritjuk, grillezzük.
Vass Marcell
Hasonló zöldséges receptek:
Zöldséges csirkemellkockák nyárson
Sült zöldségek – mindent bele!
Cukkinitócsni és rántott cukkini petrezselymes krumplival
VassÁkosRecept – Gombacsoda-vacsora
A “petrezselymek krémje” friss stanglival
Tweet