Görög-magyar saláta
Még nincs itt a szezonja, de már a nyarat, a harsogó friss fejes salátát, paradicsomot, uborkát várva, készítek hetente egy-két alkalommal görög salátát. Úgy, ahogy mi szeretjük!
Annál is inkább, mert tavasszal mindenki egyre jobban kívánja a friss zöldségből készült és nyers ételeket. A családom is így van ezzel. Így történhet olyan csoda, hogy spenótos tésztát, sóskát vagy görög salátát kérnek, ha megkérdezem, mi legyen az ebéd!
Hozzávalók:
egy fejes saláta (jégsalátából elég egy fél)
3-4 paradicsom
egy kígyóuborka (vagy másfél fürtös, 4-5 kovászolni való)
egy csokor újhagyma (de természetesen egy főzőhagyma vagy egy vöröshagyma is megfelel)
5 dkg karakteres ízű sajt (feta, krémfehér, füstölt vagy ami éppen otthon akad)
3 dl joghurt
friss fűszernövények (kapor, petrezselyem, bazsalikom)
ízlés szerint só
3-4 evőkanál oliva olaj
15-20 szem olajbogyó
egy citrom leve
Elkészítés:
A zöldségeket alapos mosás után tetszőlegesen feldarabolom, és egy nagy tálban összekeverem. Sózom, ráöntöm a citrom levét és az olivát, majd alaposan, de kíméletesem átkeverem. Aki az egyszerű ízeket szereti, annak ezzel kész is a salátája, innentől már csak különböző variációk következnek.
Belekeverhetem az olajbogyót. Szórhatok rá szétmorzsolt vagy reszelt sajtot. Nyakon önthetem sóval, fúszerekkel ízesített joghurttal. De azt is megtehetem, hogy a sajtot belekeverem a joghurtba, és így sajtos öntet lesz hozzá. Megtehetem, hogy csak valamilyen fűszerrel ízesítem a natúr salátát. Teljesen ízlés és fantázia dolga!
Mi általában úgy szoktuk, hogy az alapsaláta az asztal közepén van, és az öntetből, sajtból, fűszerekből mindenki azt teszi rá, amit éppen szeretne.
A képen azért van a sajt is a salátán, mert receptem szerint Lívia készítette el, és ők sajttal szeretik!
Tipp: Jót tesz az alapsalátának, ha legalább 25-30 percig érik, mielőtt az asztalra kerül.
Kóczián Mária
Fotó: Kölnei Lívia
Kapcsolódó receptek:
Tweet