Talita

Keresztény női magazin

“Isten nem tolakodó” – Simon András üzenetei

simon_andras1
Az eljövendő Mennyek Országa szorgalmas, hatékony munkása Simon András grafikus, író.

Ha kortárs keresztény művészt kellene megnevezni, a legtöbb embernek elsőként valószínűleg az ő neve jutna eszébe – nem véletlenül. Egyvonalas, jelképes grafikái ott vannak sok keresztény honlapon, újságban, könyvcímlapon, tárgyon. Néha már féltem is ezeket a különleges, mély értelmű emblémákat, nehogy elkopjanak, erejüket veszítsék. És szurkolok azért is, hogy Simon Andrást ne csupán e lendületes, leleményes „egyvonalas grafikák” alkotójaként, hanem a nagy művészi igénnyel megformált, „sokvonalas” metszetek mestereként is megismerhesse a világ.

Lehet, hogy aggodalmam felesleges, hiszen Simon András a legsokoldalúbb művészek egyike, és közönsége gyakran találkozik vele íróként-költőként is. Bölcs gondolataiból könyvek sorát adta ki az utóbbi években, amikből gyakran idéznek nem hívő emberek is. Költőiséggel átszőtt prózája sok emberhez eljut. Beskatulyázástól tehát semmiképp nem kell tartani az ő esetében, hiszen több műfajban is maradandó értéket alkot.

“Isten nem tolakodó.
A benned lévő űrt
csak úgy tölti be,
ha kívánod és
magadba hívod Őt.
Vágyakozás nélkül
nincs élő kapcsolat.”

simon_andras2Nemrég ott voltam egyik előadóestjén, a Párbeszéd Házában. Talán hitelesebb, ha meditációs estnek nevezem a rendezvényt, hiszen saját vetített képei, hozzáfűzött gondolatai és halk zene késztették gondolkodásra-elmélkedésre a hallgatóságot. „Életed üzenet” – tér vissza Simon András hitvallásában újra és újra. Saját életét, művészi tehetségét is úgy tekinti, mint ajándékot, Isten üzenetének közvetítőjét. Jó dolog, ha valaki felfedezi magában és vállalja ezt a küldetést. Még jobb, ha meg is tudja fogalmazni, ki tudja fejezni. Simon András megkapta ehhez a tehetséget – képzőművészetben és irodalomban is.

“Egyedülálló hangszer vagy
Isten kezében.
Engedd, hogy a Lélek által
megszólaljon benned az üzenet,
amelyet rajtad keresztül
szeretne közölni az Úr.”

Hogyan születnek írásai és rajzai? Külső és belső csöndben. Titokzatos módon. A csönd kezdetben félelmetes, mert önmagunkkal magunkra maradunk. Később azonban ebből az állapotból alakulhat ki valamiféle elmélyült, lelki együttlét Istennel. „Valaki vezeti a kezemet.”

Nem közhelyek ezek – valódi művészet csak Isten közelségében születik.

Mit tanultam Simon Andrástól?

Azt, hogy a mi döntésünk az optimizmusunk, boldogságunk. Hogy érdemes humorral fűszerezni a hétköznapjainkat. Azt is, hogy ha nem szeretem önmagamat, nem tudom közvetíteni Isten szeretetét. Megreked az az üzenet, amit én hordozok.

Simon András 1958-ban született. 1976-ban végzett a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában. A Tankönyvkiadó grafikai szerkesztőjeként és illusztrátoraként dolgozott. Az illusztrálás kötöttségei és az alkotói szabadság közötti ellentét azonban alkotói válságba sodorta.
„Lelki és egzisztenciális értelemben is mély válságba kerültem. Úgy éreztem, rajtam valóban már csak az Isten segíthet. Egy mélységesen mélyen átélt imádságban leborultam hát elé, és arra kértem, hogy könyörüljön rajtam, és adjon nekem tehetséget az Ő végtelen gazdagságából. Olyan tehetséget, amely képessé tesz arra, hogy megtalálva egyéni és másokkal össze nem téveszthető stílusomat, ki tudjam fejezni mindazt, amit rejtett kincsként a lelkemben hordozok. Hálám jeleként azt ajánlottam fel, hogy ha megajándékoz a kért talentummal, akkor azzal én nem a magam, hanem az Ő dicsőségét fogom szolgálni. Hiszem és úgy is tapasztalom, hogy Isten meghallgatta a kérésemet. Én pedig gyönyörűségemet találom abban, hogy a rajzaimmal Őt szolgáljam, róla beszéljek és Őt dicsérjem.”

simon_andras3

Simon Andrással személyesen is lehet találkozni budapesti műterem-galériájában (II. kerület, Várfok u. 12. II. em. 8.) szerdánként 12-től 20 óráig. A „virtuális találkozásra” pedig honlapján van lehetőség: http://www.simongaleria.hu/

 

Kölnei Lívia

 

Nyitókép: innen.
2. kép: innen.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162