Talita

Keresztény női magazin

Hangulatjavító filmek szürke napokra a Talita ajánlásával

Az őszi, esős-borús napok beköszöntével a rosszkedv úgy terjed, mint a nátha. Természetes folyamat ez, de ahogy a nátha ellen, úgy a rosszkedv gyógyításáért is tennünk kell, nehogy túlságosan birtokba vegye testünket-lelkünket. Bizony, felelősek vagyunk a mélabújárvány megelőzéséért!

Jó orvosság lehet a filmnézés: a derűs vagy megnyugtató filmek a lelkünket energiával, elégedettséggel, nyugalommal, vidámsággal töltik fel. Az én orvosom depis hangulat esetén: Mr. Bean. Esetlenül csetlő-botló, néha pikírt, máskor gyermeteg. Szerethető figurájához remekül megkomponált, vicces szituációkat körítettek. Némelyik kisfilmje remekmű. Emblematikus például, ahogy autóvezetés közben pizsamából átöltözik hétköznapi ruháiba. De az is felejthetetlen, amikor egy túlméretezett pulykát próbál megsütni. A Mr. Beant játszó Rowan Atkinson  nem trágár beszólásokkal és szexista jelenetekkel próbál vicces lenni, mint sok társa. Az egyik legkiválóbb humorista szerintem, csak a legnagyobbakhoz mérhető – Chaplinhez, Kabos Gyulához. Sok tévéfelvétele elérhető online, én most egy hosszabb kúrát javaslok: nézzétek meg a The Best of Mr. Bean című filmet, amely 52 perc felhőtlen kikapcsolódás! Prevencióként is hasznos. Népi gyógyászati tapasztalatok szerint nem kapja el az influenzát az, aki rendszeres időközönként Mr. Beant néz!

Kölnei Lívia

Habkönnyű nosztalgia – Minden lében két kanál

Bármelyik részét látom, nem tudok ellenállni a sorozat bájának! A laza amerikai és a konzervatív angol főnemes figurájának kettőse, Tony Curtis és Roger Moore retró sármja elkápráztat. Ahogy a két, már deresedő halántékú, öregedő szépfiú eljátssza az ellenállhatatlan nőcsábászt, azon csak kacagni tudok. És a környezet: a trapéznadrágok és derékig érő, karcsúsított bőrdzsekik, a parókás, valószerűtlenül erősen kisminkelt, műszempillás nők elképesztő bundákban! A békebeli 1970-es évek, amikor az ideológiai határvonalak még élesek voltak, és a Nyugat jónak érezhette magát… Én pedig, aki akkor gyerek voltam, csillogó szemmel ismertem meg a Minden lében két kanálból a francia Riviérát, Róma vagy London utcáit. Egyszóval nosztalgia – minden mennyiségben! És kényelmesen elérhető nosztalgia, hiszen a YouTube-on szinte minden rész megtalálható!

Kóczián Mária

A szerelem Harley Davidsonon érkezik

Ezt a filmet én nem az alaptörténete miatt szeretem és ajánlom, mert az első pillantásra szomorkásnak tűnik (de nem az!): Gus felépül súlyos betegségéből, ám a kezelések hatására kihullott a haja, és az alkata is megváltozott. Beleszeret Emily-be, az újságírónőbe, de úgy érzi, nincs esélye nála. Gus nővére viszont, aki szerelmi ponyvaregények szerzője, edzésre fogja, és kitalálja, hogyan lehet igazán hódító: csakis motoron és bőrszerelésben!

Sokkal inkább azért az ötletért ajánlom, ahogyan Gus nővére, a sikeres bestseller-író a hároméves, még nem beszélő gyerekét, „Malackát” neveli. Ennek a gyereknevelésnek a kulcsmondata az, hogy: „Jó, ha a gyerek tisztában van a következményekkel.” Malackát tehát az anyuka korán beavatja az élet összefüggéseibe. Két idézet a filmből:

„Malacka, mit mondott anya, mi történik, ha folyton olajos tárgyakat veszel a szádba? Az, hogy tönkreteszik a zsírban oldódó vitaminokat, és ha vitaminhiányos leszel, megbetegszel. Köpd ki azt a csavart!”
„A hősugárzó kapcsolója nem gyerekjáték! Malacka, ha belélegzed a gázt, az leköti a véredben az összes hemoglobint, és akkor nem marad semmi, ami az oxigént szállítsa. A szád és a körmöd cseresznyepiros lesz, és szén-monoxid-mérgezésben fogsz meghalni!”

Hét hete nagyszülők vagyunk, és örömmel hallottam idősebb Marcelltől (az apától), hogy már ő is beszélt a villanykörték izzószálas, ledes és halogén mibenlétéről ifjabb Marcellnek, aki nagy érdeklődéssel mélyen a szemébe nézett ekkor… És ahogy Malacka egyetlen szót ismétel a film során, a nagybá’-t, úgy idősebb Marcellnek egykor a „todony” (azaz a torony) volt az első szava. Talán ifjabb Marcell is a villanykörtét fogja emlegetni két gügyögés között legelőször…

A teljes film itt megnézhető.

Antalffy Yvette

1. kép2. kép3. kép


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162