Talita

Keresztény női magazin

Hány hónap a munkanélküli segély?

munkanelkul1

Képzeljük el, hogy féltve tutujgatott gépkocsinkat bevisszük a szakszervizbe, ahol bizalomgerjesztő mosollyal átveszik. Feljegyzik laikus észrevételeinket, megkínálnak egy kávéval, és hazabocsátanak. A megadott időpontban aztán csillogó tisztán adják vissza, s még jó tanácsokat is mellékelnek hozzá annak érdekében, hogy autónkban minél tovább leljük örömünket.

Ehhez a szakszervizhez hasonlít egy jól szervezett kormány. Nem tudjuk, hogy amint kitesszük a lábunkat az ügyféltérből, jönnek a melósok, szétráncigálják járgányunk alkatrészeit, a rozsdás csavaroknak jól odavágnak egy kalapáccsal, olajos kézfejjel törlik az orrukat, vadul ötletelnek – gyerekek, mi lenne, ha elvágnánk ezt a fékcsövet, másképp nem férünk hozzá a gömbcsuklóhoz – figyeljetek, szúrjuk ki a gumiját, aztán menjünk haza. Nos, erről mi nem tudunk, mivel a szakszerviz jól szervezett, megfelelően kommunikál. Annyit közöl velünk, amennyi ahhoz kell, hogy elégedetten fizessük ki a tetemes számlát, és legközelebb is rájuk bízzuk dédelgetett autónkat.

Most képzeljük el, hogy kissé összekeverednek az eljárások. A munkafelvételnél morc melós fogad, olajos kézfejjel törli épp az orrát. Az asztalon rozsdás féltengely hever, mellette kétkilós kalapács. Átveszi az autót, de nem kérdez meg az előzetes észrevételekről – hidegen hagyják vélelmeink, végül is mit értünk mi a közlekedésgépészethez?! Érzékelteti velünk, hogy feleslegesek vagyunk, legyünk szívesek eltűnni. A nyitott műhelyajtón át azért még látjuk, hogy egy mosolygó recepciós felhajtja a motorháztetőt, és ide-oda bök a kezében lévő hosszú csavarhúzóval. Kétségek között fordulunk vissza: biztos, hogy minden rendben lesz? A melós megnyugtat. Kicsit szétkapják a járgányt, de semmi ok az aggodalomra. Többnyire össze szokták tudni rakni – teszi hozzá fanyar mosollyal. A megadott időpontban sehol az autó. Emberünk kelletlenül beporoszkál a műhelybe, csak foszlányokat hallunk. … hű, vaze, nem a zúzdába kellett volna … szóljatok utánuk … talán még nem késő … Kezdünk kétségbe esni. Végre előjön egy bizalomgerjesztő autómosó, és szemünk láttára tisztára törli az állítólag kicserélt hengerfej tömítést, majd megkérdezi, parancsolunk-e rá vaxolást. Legszívesebben ordítanánk, de csak sápadtan érdeklődünk, mi lesz az autóval. Kint egy trélerről lepakolják csupa kosz szemünk fényét, a szervizdíj mellé felszámítják a fuvart is – sovány vigaszként így is jóval kevesebbet fizetünk, mint a csili-vili szervizben. A hajunk égnek áll, ide se jövünk még egyszer.

Ilyen egy rosszul szervezett kormány. Hangsúlyozni szeretném, hogy a kétféle műhely munkája között nincs feltétlenül minőségi különbség, sőt előfordulhat, hogy a rosszul szervezett szolgáltató olcsóbban És szakszerűbben végezte el a feladatot. Ezt csak akkor tudjuk eldönteni, ha magunk is kitanuljuk kissé az autószerelő mesterséget. Kétségkívül óriási különbség van azonban a munkaszervezésben és a kommunikációban – következésképp az ügyfélelégedettségben is. Senki ne keressen direkt megfeleléseket a két elméleti szerviz és a közéleti valóság között. Rendszerváltás utáni kormányaink egyike sem esett tisztán egyik vagy másik kategóriába. Ha ilyen kontrasztos lenne a szakműhelyek közötti különbség, s persze ha átlátnánk a műszaki végeredményt, akkor gyerekjáték lenne a választás. Tapasztalatból tudjuk, mennyire nem az. Ez csak gondolati séma, de nagyot lendít a közügyeken, ha egyénileg megpróbáljuk feltölteni tartalommal.

Médiacsatornáin keresztül a Fidesz-kormány állandóan nyitva tartja a műhelyajtót. Bár ne tenné. Felröppennek, majd rövidesen meg is cáfoltatnak a hírek. Megszüntetik az idősek ingyenes utazását. Nem szüntetik meg. Megszüntetik a Corvinus Egyetemet. Nem szüntetik meg. Jövő évtől három hónapra csökken a munkanélküli segélyjogosultság. Lapzártáig nem érkezett cáfolat. Sebtiben előgoogolt adataim szerint az EU-ban 12-18 hónap a munkanélküli segély időtartama. Tagállamonként változik, attól is függ, mennyi ideje volt előzőleg állásban az ellátásban részesülő. A híresen szociáldarwinista USA segélyjogosultsága – államtól függően – 6-18 hónap. Ha ezek után valaki komoly képpel bizonygatja nekem, hogy Magyarországon 2012-től 3 hónapig jár majd a munkanélküli segély, akkor visszakérdezek: mi lesz az európai normákkal, hogyan illeszkedünk a fejlett világ gyakorlatához? Hogyan jelentjük majd az Eurostatnak a munkanélküliségi statisztikákat, ha 3 hónap múltán már nem munkanélküli, hanem szociális segélyen élő lesz az ellátott? Hogyan adunk EU-szinten összehasonlítható adatokat? Nyilvánvalóan úgy, hogy alkalmazkodunk az európai gyakorlathoz. Más szóval a munkanélküliek segélyjogosultsága legfeljebb akkor lesz 3 hónap, amikor átlépünk a Dél-Kelet Ázsiai Unióba.

Nem fogadnék erre nagy összegben.

 

Vértes László

 

(http://verteslaszlo.blogspot.com) nyomán


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162