Talita

Keresztény női magazin

Három európai film karácsonyra – a Talitától


Szokásunkká vált, hogy ünnepek előtt filmeket ajánlunk Nektek, amit most is megteszünk. Egy francia, egy orosz és egy olasz film került be válogatásunkba. Remény, szerelem, legenda – sok szeretettel!

 

Mindig van tovább!

Először a Kóristák című film zenéjét ismertem meg. Az olykor reménnyel teli, máskor vészterhes muzsika ellentétes érzelmeket keltett bennem: megnézzem, ne? Javítóintézetben játszódik Franciaországban, a 20. század közepén, vásott kölykök, embertelen körülmények. Végül lányom ezzel biztatott: „Anya, hatodikos koromban félelmetesnek találtam, de csak azért, mert kicsi voltam!”. És megnéztük. Érdemes volt: mert a hangsúly nem az elhagyatottságon, fájdalmon, érzéketlenségen van, hanem azon, hogy mindig van jó vagy legalább is jobb megoldás. Hogy mindig lehet továbblépni. Hogy minden rossz mélyén ott a lehetőség a jóra, a szépre, hogy lehet szeretni és szeretve lenni. Hogy végső soron nem vagyunk egyedül: Isten a lelkéből adott nekünk – aminek egyik ékes bizonyítéka, hogy az ember képes hangot kiadni, énekelni, zenét szerezni – maga és mások vigasztalására. 13-14 éves gyerekekkel már nézhető családi film! (Kóczián Mari)


És egy sodró lendületű történet a szerelemről

A szibériai borbély – már a film címe is különös, jóleső érzést indít el a lelkemben. Az egyik legnagyobb kedvencem, a “filmek filmje”, Nyikita Mihalkov – kedvelt filmrendezőm – remekműve.

1885-ben a gyönyörű amerikai nő, Jane különös megbízással utazik a cári Oroszországba, ahol már a vonaton megismerkedik egy fiatal kadéttal, a szenvedélyes lelkületű Andrej Tolsztojjal. A katonanövendék menthetetlenül beleszeret, és kettejük sorsa olyan sodró lendületű történések során fonódik össze és válik szét, amelyek keresztülívelnek Oroszországon, Szibérián, Amerikán és húsz esztendőn. Pazar a szereposztás: Jane-t az utolsó csúcsszerepét alakító Julia Ormond formálja meg, Andrej Tolsztojt pedig az akkor már filmszínészi pályája delelőjére érkező Oleg Menysikov. Kettősük mellett csodálatos karakterszínészek sora játszik, kiemelkedik közülük az öreg, szerelmes Radlov tábornokot alakító Alekszej Petrenkó, de maga a rendező is ott lovagol a filmvásznon III. Sándor cárként.

Mivel csak felsőfokban tudok írni erről a filmről, itt be is fejezem az ajánlót, döntse el mindenki, hogy mennyire engedi elragadtatni magát Mihalkov mesélőkedvétől és színes képi világától. (Kölnei Lívia)


Ugyanaz a dallam…

Egyik nap a Déli pályaudvar, majd másnap a Széll Kálmán tér villamosmegállójában tangóharmonikázott egy hajléktalan férfi, a hangszerére rá volt írva nagybetűkkel, hogy ELADÓ.

Giuseppe Tornatore rendező /forgatókönyvíró/producer, Ennio Morricone zeneszerző, Koltai Lajos operatőr gyönyörűséges alkotása Tim Roth főszereplésével, Az óceánjáró zongorista legendája című film jutott eszembe, amelynek első képsoraiban egy trombitás viszi zaciba a hangszerét… Aki – miközben folyik az alkudozás a trombita árát illetően –, még egyszer elfúj egy dallamot… Amelyről pedig a hangszerboltosnak jut eszébe egy összeragasztott lemez, és felteszi a gramofonra… Ugyanaz a dallam szólal meg.

Alessandro Baricco olasz drámaíró történetét a luxushajó zenekarának trombitása, Max (Pruitt Taylor Vince) meséli el a két idősíkon játszódó filmben. A trombitás mostani drámája és a hajón töltött éveinek meséje fonódik össze kerek egésszé. (A folytatás Antalffy Yvette blogján olvasható.)

Első kép. Második kép. Harmadik kép.

 

Filmajánlóinkból:

Ünnepi mozi a Talitával

“Gyere a moziba be” – 4 film karácsonyra

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162