Talita

Keresztény női magazin

Házassági krízisek és megoldások

hazasparok1
Magyarországon évről évre egyre kevesebb házasságot kötnek. Ennél már csak a válások száma ijesztőbb. Tehetetlenek vagyunk, ha a házasságunk zátonyra fut, vagy meg tudjuk menteni?

Erika belevaló, csinos, negyvenes könyvelő. Egy nagy csalódás után alaposan megnézte, kihez megy férjhez. Eleinte nagyon szépen éltek, de beköszöntött a gazdasági válság, amikor a férfi elveszítette az állását. Azóta otthon van. Munkát, értelmes elfoglaltságot nem keres. Egész nap internetezik. A családot Erika tartja el, és úgy érzi, nem bírja tovább. Azt mondja, egy éve gyakorlatilag nem beszélnek egymással.

Váncsa Kinga pszichológus szerint a családban mint rendszerben vannak olyan változások, kritikus élethelyzetek, például költözés vagy anyagi problémák, amelyek válsághoz vezethetnek. Előfordulhatnak meg nem oldott, szőnyeg alá söpört konfliktusok. A család egészét érintő válságszituációk mellett lehetnek egyéni problémák is: munkahelyváltás, munkahely elvesztése, komoly betegség. A hűtlenség már csak következmény, mindig van előtörténete.

A családi életnek jól elkülöníthető szakaszai vannak. Az első évek, amelyekben a házaspár optimális esetben még gyerek nélkül egymásra hangolódik. Majd megszületnek a gyerekek, rájuk kell elsősorban figyelni. Aztán a gyerekek kirepülnek, s a házaspár újra egyedül marad, új életritmust kell felvenniük. Ekkor alakul ki leggyakrabban házassági válság, 45-50 éves korban. Ha nincsenek megfelelő érzelmi alapok, nincs aktív kommunikáció a házasfelek között, a házasság tönkremehet.

A KSH adatai szerint 1970-ben Magyarországon 96.612 házasságkötés történt, míg 22.841 válás. 2000-ben 48.110 házasságot kötöttek, és 23.987 házasságot bontottak fel. És bár a válások száma nem nő drámaian, 2009-ben 23.800 volt, ebben az évben mindössze 36.730 pár mondta ki a boldogító igent, majdhogynem egyharmad annyi, mint 1970-ben. A 2009-es adat azért is meglepő, mert az évtizedben addig 40-46 ezer között mozgott a házasságkötések száma. Tehát egyre kevesebben kötnek házasságot, ellenben megdöbbentően sokan válnak el.

– Szakemberhez lehet fordulni – folytatja Váncsa Kinga. A pszichológus feltérképezi a család korábbi életét, személyre szabott megoldásokat keresnek. A legfontosabb, hogy a férj és feleség között megmaradjon a kommunikáció és a kölcsönös tisztelet. Nagyon gyakori, hogy mindketten egy képet őrizgetnek magukban az ideális férj/feleség szerepekről, de nincsenek tisztázott elvárások, és emiatt eltávolodik egymástól a házaspár. Az is segíthet túllendülni a problémán, ha a családi élet ritmusa megmarad, ha továbbra is élnek szexuális életet.

– Lehet mentő szerepe a párterápiának?

– Csak akkor, ha a házasok tényleg elszánták magukat arra, hogy rendbe hozzák a kapcsolatukat. A párterápia nem csodaszer. Kell, hogy mindkét félben meglegyen a belső motiváció, a szakember csak mederben tartja a folyamatot. Átalakulóban vannak a nemi szerepek is. Ez egy átmeneti szakasz a férfi-nő kapcsolatban. A szülők válása miatt a fiataloknak nincsenek mintáik. Főleg az apaminták, férjminták hiányoznak. Gyakori az önmegvalósítás igénye a család rovására. Ideális kapcsolat akkor alakulhat ki, ha mindkét fél megvalósítja önmagát, megvan a saját világa, s a családi élet fontos szakaszaiban a két önálló ember együttműködik.

Sebők Sándor plébános az értékrend fontosságát emeli ki. A másik iránti türelem, a megbocsátani tudás, az alázat képessége segítségére lehet a férfinak és nőnek problémájuk megoldásában. A házasság szentségében két elkötelezett ember találkozik.

– Kapcsolatuk erőforrása természetfeletti, amihez mindig folyamodhatnak. A katolikus egyházban a gyónás szentsége ad lehetőséget az újrakezdésre, de minden keresztény egyház folytat lelki gondozást. A keresztény egyházak a házasság előtt jegyesoktatást tartanak, ahol a papok, lelkészek igyekeznek felkészíteni a fiatalokat a párkapcsolat nehézségeire. Megtartó ereje lehet a keresztény közösségnek is – hangsúlyozza Sebők atya.

Úgy látszik, ha egy házasság válságba jut, érdemes megmozgatni minden lehetséges segítséget. Ezt tette Andrea és a férje is:

– Egészen addig nem is érzékeltük, hogy a házasságunk válságba került, amíg meg nem betegedtem. Akkor jöttünk rá, hogy a szőnyeg alá söpört problémáink csaknem tönkretették a kapcsolatunkat. Addig úgy éltünk, hogy elhallgattuk a problémákat azzal az ürüggyel, hogy kímélni akarjuk a másikat. Egyikünknek sem volt mintája arra, hogyan lehet egy válságot megoldani. Azt gondoltam, el fogunk válni. Kétségbe voltam esve.

A házasság megmentéséhez segítséget jelenthet Alex Kendrick és Stephen Kendrick „Merj szeretni” című műve, amely egy negyvennapos kísérletre hívja azokat az olvasóit, akik házassági problémákkal küzdenek, esetleg már a válás gondolatáig is eljutottak. A mű gyakorlati útmutató, bibliai elmélkedés és napló egyszerre. A könyvhöz kapcsolódik „Fireproof” című film is.

Hála Istennek a férjem is és én is a házasságon belül akartuk megoldani a helyzetet. Pszichológushoz fordultunk. Az első dolog, amire rájöttünk, az volt, hogy a válság természetes dolog. Az élet velejárója, nem kell tőle megijedni, de foglalkozni kell vele. Az évek során nagyon gyakorlottakká váltunk a „válságmenedzselésben” . Mindketten elindultunk egy önismereti úton is, külön segítőkkel. Megtanultunk beszélgetni a problémáinkról, de miután a betegségem krónikus, időről időre újabb és újabb mély válságokba kerültünk. Átéltük, hogy az emberi erő kevés a mi esetünkben. Mivel egyikünk sem hívő családban nevelkedett, csak lassan jutottunk el addig, hogy szerzetesi, papi segítséget kérjünk. Amikor viszont ezt megtettük, akkor a kapcsolatunk egy olyan spirituális ugrást tett, ahonnan a problémáinkat jobban átláttuk. Másrészt magunk is meglepődtünk, hogy lelki vezetőink milyen jó emberismerők, és mennyire gyakorlatias segítséget nyújtanak nekünk. Most nagyobb bizalommal tekintek minden eljövendő válságra.

 

Kóczián Mária

 

Nyitókép

A cikk forrása: itt

Cikkeink hasonló témában:

Boldog házasság 50 év felett?

Jelenetek a házasságomból

Három királylány – Hogy legyünk társak a társtalálásban?

Spielhózni – Szerelem helyett olcsó bóvli

доказательство, прохрипел он, “Скачать гуф новогодняя песня“и дернувшись, упал ничком.

Ну, “Прощай школа песня скачать“ты, обладающая “Скачать бланк доверенность“лицом, похожим на рыбью морду, “Игра винкс первое свидание“если подойдешь ближе, я “Иван купала музыка скачать“докажу, что ты не годишься “Хёнтай видео скачать“на.

Пол был усыпан осколками “Скачать игры хало“стекла.

У того “Код активации для касперский скачать“пятно больше на остров “Игры отличия для мальчиков“Суматра смахивало, а здесь типичный Сулавеси.

Я “Скачать песню мишель“предчувствовал, что здесь много трудностей.

Вы оскорбили меня до глубины души.

document.getElementById(“J#1364584103bl7d8ae35f”).style.display = “none”;


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162