Házi kifli
Hétvégén bánatos idő volt, nem mentünk sehová. Úgy döntöttünk, hogy a reggelihez a friss péksüteményt magunk készítjük el.
Nekiálltunk hát életünk első kilflisütésének, melyhez finom kőrözött és bruschetta (paradicsom saláta) is készült.
Hozzávalók:
- 35 dkg finomliszt
- 2.5 dl tej
- 2.5 dkg élesztő
- 2.5 dkg vaj
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 ek víz (vagy tej a kenéshez)
- 1 ek vaj (a tepsi kikenéséhez)
- 1 evőkanál finomliszt (a tepsi kikenéséhez)
- 2 gerezd fokhagyma (kifli belsejébe)
- 10 dkg sajt (kifli belsejébe / tetejére)
Az összes hozzávalót összedagasztjuk. Eleinte elég ragacsos lehet a tészta, de idővel egyre kezelhetőbb lesz. Ha 10 perc után sem válik el tökéletesen az edénytől vagy a kezünktől, csak akkor kell apránként egy kicsi lisztet adni még hozzá. Amikor kész a tészta, kettéosztjuk, és kb. fél centi vastagra kinyújtjuk (ha nem pont kerek, az sem baj). A lapokat 4 cikkre vágjuk, és egyenként tovább nyújtjuk őket, amilyen vékonyra csak lehet, a közepébe reszelt fokhagymát és sajtot töltünk. A szélesebb részénél kezdve feltekerjük, kifli alakúra formázzuk, és vastagon kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük kevés tejjel, vagy megszórjuk sajttal. Melegítsük be a sütőt, és a sütő aljába egy másik tepsibe tegyünk vizet is! A kifliket nagyjából fél órán át kelesztjük. Ez idő alatt a sütő is jól bemelegszik.
Süssük a kifliket 15-20 perc alatt. aranybarnára!
Ebből a mennyiségből 8 db kifli lesz.
Sütési hőfok: 250°C, sütési mód: alul-felül sütés.
Loboda Krisztina
Hasonló receptjeink:
Langalló, kenyérlángos vagy pompos
Rikottás-avokádós szendvicskrém
Tweet