Házi májpástétom libazsírral
Szeretjük a májkrémet, de nem szívesen veszek boltit, mert még a legdrágább és legjobb minőségű sem annyira finom, mint amit otthon el tudok készíteni. Az én pástétomom tartósítószer- és ízfikozó-mentes, ráadásul megfizethető.
Ha kinyitok egy szakácskönyvet a pástétomoknál, mindig túl bonyolultnak találom a recepteket. Nem szeretek ennyit vacakolni. Megtehetem, mert a családban nem annyira a fűszeres, mint inkább a természetes ízeket kedveljük.
Hozzávalók:
fél kg csirkemáj szív nélkül
4 púpozott evőkanál libazsír
2 nagy fej hagyma
8 gerezd fokhagyma
2 púpozott teáskanál mustár
Ízlés szerint bors, só
Elkészítés:
A hagymát csíkokra vágom, és beleteszem a felmelegített libazsírba. Amíg pirul, addig meghámozok öt gerezd fokhagymát, feldarabolom, és amikor a hagyma már félig megpirult, ezt is a zsírba dobom.
A májat megmosom, két részére bontom, és hozzáadom a csaknem teljesen megpirult hagymához. Kb. 15-20 percig sűrű kevergetés mellett megsütöm. Amikor már majdnem kész, belekeverem a mustárt, a maradék három gerezd fokhagymát összetörve, és néhány percig még ezekkel együtt sütöm. Ha a család szereti, borsozni is lehet. Én egy kevés frissen őrölt borskeveréket használok hozzá.
A sült májat egy kicsit hagyom hülni, majd villával összetöröm, és kész is a pástétom! Akár azon melegében a kenyerekre lehet kenni, de hűtőben tárolva 2-3 napig is fogyasztható. Salátákkal, zöldséggel érdemes tálalni.
Fontos tudnivaló:
Ha kezdő szakács vagy, vésd jól az eszedbe, hogy a májat nem szabad főzés közben sózni, mert megkeményedik! Nemcsak a csirkemájra igaz ez, hanem minden egyébre is! Csak tálaláskor sózd meg!
Kóczián Mária
A fotókat a szerző készítette.
Hasonló receptjeink:
Tormatörténet: házi és méregerős
Tweet