Házi sajt muffinsütőben
Úgy alakult, hogy felgyülemlett több doboz joghurt a hűtőben, amelyeknek közeledett a lejárati ideje. Ilyenkor jó túrósítani – gondoltam. Felforraltam az összeöntött joghurtokat és leszedtem a savóról. No és mit tegyek ezzel a túróval?
Legyen házi sajt belőle!
Beszereztem hát a további hozzávalókat:
- 1 liter tej
- 1/2 kg túró (ezt nem kellett már vennem)
- 6 dkg vaj
- 1 egész tojás
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál só
Íme a munkafolyamat:
Az 1 liter forró tejet, 1/2 kg túrót – melyet előbb áttörtem krumplitörőn – összefőztem, kb. 5 percen át. Nyomás nélkül szűrtem le róla a savót, majd lábasba téve 6 dkg vajjal, 1 egész tojással, 1 kiskanál (kávéskanál) szódabikarbónával, és 1 kiskanál sóval jól összekevertem.
Óvatosan 15 percig kevertem főzés közben is. Amikor elvált a lábas oldalától, levettem a tűztől és beleraktam a muffinformába. 2 óra múlva reszelhető állapotúvá vált.
Én köménnyel fűszereztem, de fokhagymával, snidlinggel, zöld fűszerekkel is kiváló.
Nem hiszem, hogy ezek után a boltban “traistván” (trappista) sajtot fogok venni…
Vass Ákos
Forrás: VassÁkosRecept-Blog
Korábbi muffinsütőben készült receptjeink:
Tweet