Talita

Keresztény női magazin

Henri Boulad SJ az eucharisztiáról és a liturgiáról

eucharisztia 
„Mennyire felértékelné az életünket, ha mindnyájan úgy fognánk fel a legegyszerűbb hétköznapi szolgálatainkat, mint valódi istentiszteletet, kultuszt.”

Szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket.” (Jn 13,34)

„A megtestesülés óta Isten már nincs „odafenn”, hanem Ő Emmanuel, azaz Velünk Van. Ezt a valóságot kívánta érthetővé tenni, amikor az utolsó vacsorán azt mondta tanítványainak: „Új parancsot adok nektek: Szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket.” (Jn 13,34)

Nem véletlen, hogy Jézus ezt az új parancsot az eucharisztia megalapításakor hirdeti meg. /…/ A szentáldozásban – összeolvad Krisztus Teste az ember testével, eggyé lesz vele. A megtestesülés úgyszólván két lépésben történik. Első lépés: Isten jelen van Jézusban („Aki engem lát, az látja az Atyát” Jn 14,9). A második lépés: Jézus jelen van bennünk: eucharisztia. Ez a kettős történés Isten abszolútumát belehelyezi az emberbe.

Meg kell tanulnunk úgy nézni az eucharisztiát, amely jobban megfelel Jézus szándékénak: ünnepnek, amely a középpontba helyezi az embert és hétköznapjait. Amely úgy tekinti a világi elkötelezettséget, mint a liturgia és kultusz egyik formáját.

Most a liturgia szót eredeti értelmében használom: görögül ’szolgálat’-ot jelent. Amikor az ápoló nővér ellátja a beteget, azt én liturgiának, szertartásnak nevezem. Ha a szerzetesnő érezteti a szeretetét egy árva gyerekkel, liturgiát követ. Az anya, aki a család örömére gondosan főz, szertartást mutat be. Mennyire felértékelné az életünket, ha mindnyájan úgy fognánk fel a legegyszerűbb hétköznapi szolgálatainkat, mint valódi istentiszteletet, kultuszt. Mert ezeket a tevékenységeket éppolyan ünnepélyességgel és odaadással lehet teljesíteni, mint amikor a pap végzi a szertartást. Mennyi mélységet és mennyi fűszerezést jelentene ez a hétköznapoknak. Akkor a vallás nem rátelepített struktúrája lenne az életünknek, hanem kellős közepe.”

Henri Boulad SJ: A szentmise jövője. In: Az élet megszentelése. Korda Kiadó, Kecskemét, 2011. 26-27. old. Fordította: Szabóné Révész M. Magdolna

Nyitókép: Innen.

Может быть, поэтому "Скачать игру мертвый остров"он и не "Скачать игру на телефон doodle jump 2"стал уточнять.

Это уж энтшульдиген зи, "Metal twisted скачать"битте, извините за внимание.

За этим "Скачать гонку морхухн"будут неусыпно следить.

На мгновение я лишился рассудка, "Скачать песню урбан"и никак не мог сконцентрироваться "Краткое содержание рассказов носова"на первом сообщении "Скачать готовый сервер в ксс в 34 скачать"человека, с чьей помощью в этот мир вступила "Программа для скачивания музыки с интернета скачать"Валерия.

Опять его собака лежит перед "Скачать танцы гоу гоу"очагом, уткнувшись носом в теплый "Скачать песню птицам"пепел.

И как раз в таком положении жаждали они увидеть Карлоса.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162