Talita

Keresztény női magazin

Hercegkisasszony-kór, avagy a böjtölésnek is vannak határai

sissi3
Sokak szerint Sisi anorexiás volt, csak akkor még nem így hívták a betegséget. Isten bocsássa meg nekem – néhány szentünk is besorolható az aszketikus koplalók eme előkelő táborába.

Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach 15 évesen beleszeretett Ferenc Józsefbe, a Habsburg trónörökösbe. Egy évvel később a felesége lett.

Az akkoriban – főnemesi körökben teljesen szokatlanul – saját anyja által nevelt fiatal lány élete felett ettől kezdve férje családja rendelkezett. A hamarosan megszülető, első két leánygyermekét nem nevelhette, majd elszánt küzdelme értük végzetes tragédiába torkollt. Nagyobbik lánya kétéves elmúlt, amikor sikerült kiharcolni, hogy húgával együtt magukkal vihessék őket magyarországi útjukra. A betegeskedő gyermek az út alatt meghalt. A 20 éves Sisit évekig kúrálták. Visszavonultan élt, férjétől, annak családjától távol. Később visszatért a királyi házba, de már nem volt ugyanaz az ember.

Dönthetett ez a fiatal nő bármiben a saját életével kapcsolatban? Volt hatalma legalább valamilyen apróság felett, amit nem mások kényszerítettek rá? Igen, szabályozhatta saját étkezését. Az arisztokrácia köreiben fontos volt a kontroll kérdése. A karcsúság, sudár termet és az előkelőség elválaszthatatlanok. Soványnak maradni nem mindenki számára könnyű, aki tehát erre képes, az önkontrollal rendelkező személy, hajlik az aszkézisre, tudja uralni ösztöneit, fékezni vágyait.

Ma az értelmiségi elit egyik jellemzője az egészséges, karcsú test iránti elköteleződés. Mert aki tisztában van a túlsúlyosság káros következményeivel, az tenni is fog ellene. Korunk „hercegnői” a topmodellek, hirdetik a média minden területén: karcsúnak lenni elegáns, ragyogó, a sikeresség záloga. Tinédzsereink pedig lesik minden mozdulatukat, áhítják a csalfa csillogást.

Néhány sokkoló adat: a modellek 13 és 16 éves koruk között kezdenek dolgozni; 68%-uk ismerte be, hogy depressziótól és szorongástól szenved; 50%-uk vallotta be, hogy kokaint fogyaszt munkája során, másképp nem bírná; 30%-ukat zaklatták már szexuálisan munka közben; 28%-uknak szexelnie is kellett az előrejutásért. (Forrás: hvg.hu)

Meddig egészséges a böjtölés, meddig elfogadható a súlyvesztés?

Az adott testmagassághoz számított normál testsúly megállapításában segít a testtömegindex. A szakemberek szerint ez a képlet adja meg legoptimálisabban az egyénre nézve, hogy melyik kategóriába sorolható: sovány, normálsúlyú, túlsúlyos, kövér.

A testtömegindex kiszámításának képlete: BMI = testsúly (kg) / magasság2 (m2) Vagyis, ha mondjuk 170 cm magas vagy, az méterben kifejezve 1, 7. Most számítsd ki a testmagasságod négyzetét (1, 7 x 1, 7 = 2,89). Ezután oszd el a testsúlyodat ezzel az értékkel. Pl. 60 (kg) : 2,89 = 20,6 Tehát 170 cm-hez 54 kg-tól egészen 72kg-ig a normál kategóriába tartozol. Vagyis lehetsz nyugodtan vékony vagy erősebb, sportosabb, izmosabb, sőt, asszonyosabb, még mindig rendben van a súlyod. Ez alatt sovány vagy. Fölötte pedig túlsúlyos. 51kg alatt anorexiás a súlyod – akár tetszik, akár nem! Orvosi kezelésre szorulsz! Kb. 85 kg fölött pedig elhízott vagy, amely számos egyéb betegség rizikófaktora, tehát le kell fogynod!

Rizikós életkorok, kockázatos élethelyzetek

Mikor szoktunk lefogyni? Mindenekelőtt stresszhelyzetben. Történjék velünk bármilyen krízis, akár örömteli változás: utazás, költözés, házasságkötés, munkahelyváltás, állásvesztés, párkapcsolati konfliktus, válás, haláleset, betegség, mind járhat súlyvesztéssel.

A krízisállapot legtöbbször 1-2 hónapig tart intenzíven. Elmúltával azonban, ahogy helyre billen lelki állapotunk, megállapodik a súlyunk is. Majd szép lassan visszaszedegetjük, amit leadtunk. Az életkorokat tekintve, egyre gyakoribb jelenség a tinédzser lányok nádszálkisasszonnyá vékonyodása. Ez lehet egyrészt alkati sajátosság: a hirtelen megnyúló végtagok nyakigláb kamasszá változtatnak fiút, lányt egyaránt. A hízásra inkább hajlamos lányok között ebben az életkorban jellemző a fogyókúrázás, köszönhetően a modellek nyújtotta soványság-eszménynek. A másodlagos nemi jellegek ellen való tiltakozásképpen is sokan kezdenek koplalni. A nőiség, nővé válással szembeni tudattalan lázadás állhat a háttérben.

Teljesítménykényszer?

Az igazán veszélyeztetett csoport azonban azoké a tinédzser lányoké, akik jellemzően fegyelmezettek, próbálnak mindenkinek megfelelni, tanulmányaikat, feladataikat hibátlanul, pontosan elvégzik, mindig precízek, nagy munkabírásúak. Ugyanakkor rugalmatlanok, fontosak számukra a megszokott keretek, melyektől nem szívesen térnek el, szívesen ismételgetik rutinszerű cselekvéseiket, ragaszkodnak az ismerős dolgokhoz és személyekhez. Az ismeretlen fokozott szorongást ébreszt bennük. Ők belecsúszhatnak a komoly megbetegedésbe. Az anorexia nervosa életveszélyes állapottá fajulhat, mivel érzékelés- és gondolkodásbeli torzulásokkal jár. Jellemző a betegségtudat hiánya.

A személy jóval kövérebbnek látja magát, mint amilyen valójában. Ezen kívül a testsúly ellenőrzésének kényszeres jellegű ismételgetése, félelem az elhízástól, valamint a mozgásos hiperaktivitás mind gyakori tünetek. Előfordul önhánytatás, de nem feltétlenül. Végső soron elmarad az anyaság lehetőségét jelentő, ezért azt szimbolizáló menzesz. Legtöbbször a felsőbb társadalmi osztályok serdülőinek betegsége, ahol a teljesítménykényszer az egész család sajátossága.

Egy életre elköteleződni?

A párválasztás idején, a kora ifjúkorban, a választott partner vélt igényeinek való megfelelés jelenhet meg a küllem megváltozásában, legtöbbször a fogyásban. Ilyenkor kevésbé fordul elő halálos kimenetelű kóros lesoványodás, annál inkább az evészavar másik formája, a bulimia nervosa. Cél a szép alkat megőrzése, melynek érdekében a fiatal nő gyakran hánytatja magát evés után. Kontrollvesztésre hajlamos személyiségek betegsége, akik falásrohamok után igyekeznek megszabadulni az étkezés okozta tehertől. Ebbe az állapotba gyakran belejátszik a bűntudat, melynek okai szerteágazóak lehetnek.

Általában jellemző az egyénre, hogy csak koplal, vagy a lenyelt ételt ki is öklendezi. Gyakori betegség modelleknél, vagy olyan életformát választó személyeknél, ahol a testi megjelenés kiemelkedően fontos. Azok a fiatal nők is hajlamosak az évessel való túlzott foglalkozásra, akik kontrollvesztettnek érzik magukat életük valamely, vagy több területén is. Ahogy Sisi.

Ha érettségi környékén dönteni kell a pályaválasztásról, tönkremegy egy párkapcsolat, el kéne költözni otthonról, önálló életet kezdeni, házasságot kötni, egy életre elköteleződni – ez mind okozhat olyan életkori normál krízisállapotot, mely mindannyiunk életében előfordul. Azok a nők, akik eközben a súlyuk túlzott kontrollálásával vannak elfoglalva, megkönnyebbülhetnek, mert testük megfigyelése ideig-óráig elvonja figyelmüket igazi életfeladataikról, amelyek szorongást keltenek bennük.

Szülés után

Rizikós életkor a szülések utáni állapot is, bár ilyenkor ritkábban fordul elő az evészavar koplalós formája. A kismama deformálódottnak éli meg a testét, és kétségbeesésében kezd fogyókúrázni. Esetleg túlzásba eshet, azonban egy édes kis csecsemő jelenléte kárpótolhat a fiatalos alakért. Sokan épp ellenkezőleg, ilyenkor híznak el végképp. Mivel megvan az óhajtott bébi, a fiatal nők hirtelen átváltoznak anyává, és nőiességüket elveszítve hordóvá hizlalják magukat (tegyük hozzá, a hormonok is ellenük játszanak).

A kövérség éppen annyira jelenthet védekezést a nemiséggel szemben, ahogyan a soványság, mivel a kövér nő manapság kevéssé vonzó. A depresszió szintén együtt járhat súlycsökkenéssel. Komoly probléma, huzamosabb ideig fennálló hangulatváltozás. Számos tünete mellett jellegzetes a küllem megváltozása: vagy egészen lefogy, vagy gömbölyűre kerekedik a betegségben szenvedő személy. Önmagában a fogyás vagy a hízás azonban nem elegendő a diagnózis felállításához.

Böjtöljünk értelmesen!

A böjt időszaka a legtöbb – sajnos Magyarországon jelentős számú – túlsúlyos nő számára kedvező alkalom az egészségesebb életforma kialakításához. Azok a lányok-asszonyok azonban, akik eleve túlságosan soványak, ne tetézzék önszorgalomból bevállalt éhezéssel helyzetüket. Inkább ajánljanak fel másféle önmegtagadást Krisztusért, esetleg épp a fogyókúra-szenvedélytől való megszabadulásukat. Erre több okuk is lehet.

Először, a rutinos koplalóknak nem nagy szám megvonni maguktól az ételt. Ha valaki eleve egyszer eszik naponta, akkor csak nevet a mai böjti előírásokon. Másodszor, akinek az evéstől való önmegtartóztatás nem jelent problémát, annak bizonyára van más terület, ahol gyakorolhatja az aszkézist. Harmadszor, kizárt, hogy Jézus azt várja, hogy megbetegedjünk érte. Inkább orvosunk Ő, minden tekintetben.

 

Szűcs Emese

 

Nyitókép: innen


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162