Talita

Keresztény női magazin

Híres magyar nők – Jászai Mari

Augusztus végén jelent meg Weninger Endre: Híres magyar nők című könyve, melyben harmincöt magyar nagyasszony / királylány szerepel kronológiai sorrendben. A Talita pedig aktuális ünnepeik alkalmából mutatja be őket, kezdve a sort a kerek évfordulós Jászai Mari színésznővel (1850-1926), a magyar színházművészet egyik nagy alakjával, aki Jókainé Laborfalvi Róza helyét foglalta el, és el is homályosította emlékét.

Szegény családból származott. Apja Krippel József ácsmester, anyja Keszey Julianna szolgáló volt. Jászai Mari 1850. február 24-én született Ászáron.

Ötéves korában árvaságra jutott, amikor édesanyja meghalt. Ettől kezdve nehéz gyermekkora volt, apja gyakran áztatott kötéllel verte.

Az Orsolya-rendbeli egyházi iskolába járt, majd 11 éves korától vendéglőben dolgozott. 16 éves volt volt, amikor részt vett a königgrätzi csatában mint markotányosnő, és tevékenységéért jutalmat kapott.

Színházi pályafutását 17 éves korában kezdte statisztaként Hubay Gusztáv színtársulatában Székesfehérvárott. Ezután Budára került Bányai István társulatába, a Népszínházba. 1869-ben kapta első színházi főszerepét Molnár Györgytől. Margit szerepét játszotta Shakespeare III. Richárd című drámájában.

1861-ben férjhez ment Kassai Viktorhoz, de kétévi házasság után elvált. Később sok szerelme volt, férfifaló hírében állott, de többször nem ment férjhez. Saját bevallása szerint kapcsolatai mély érzelemből fakadtak.

1870 és 1872 között Kolozsvárott szerepelt, ahol sok szerepet kapott, és első igazán nagy sikereit aratta. 1872-ben vette át Laborfalvi Róza helyét a fővárosi Nemzeti Színházban. Innentől kezdve lett az ország ünnepelt színésznője, és egymást követték nagy alakításai.

Elsősorban tragikus szerepeket játszott. Emlékezetes alakítást nyújtott mint Kleopátra, Lady Machbeth, Phaedra vagy Stuart Mária. Tragikus szerepei mellett kiválóan szavalt, Petőfi verseinek csodálatos tolmácsolója volt.

Magánéletében szerelem fűzte kora több ismert személyiségéhez (Reviczky Gyula, Feszty Árpád, Szomory Dezső). Élete nagy szerelme azonban 58 éves korában Plesch János orvos volt 1908-ban. Legalábbis Jászai Mari levelei erről tanúskodnak. A kapcsolat 1913-ban szakadt meg.

1926-ban lépett fel utoljára, amikor a Stuart Máriában Erzsébet királynő szerepét alakította.

1926. október 5-én halt meg Budapesten.

Nevét a Duna-parton tér őrzi fővárosunkban.

Színművészeti díjat alapítottak emlékére.

Síremléke a Kerepesi temetőben található.

 

A szerző, Weninger Endre bevezetője a könyvhöz:

Történelemtanárként az volt a tapasztalatom, hogy ez a tantárgy nem vonzó a diákok számára. Ennek az oka teljesen egyértelmű volt számomra. A fiataloknak a történelem egy bemagolandó adathalmazt jelent, sok, szinte azonnal elfelejtett évszámmal és jelentéktelen eseménnyel.
Erre gondoltam, amikor a Montázsmagazin számára cikkeket írtam magyar miniszterelnökökről, híres felfedezőkről és magyar hadvezérekről. Azt hiszem, hogy ha a múltunkat vonzóbbá, színesebbé akarjuk tenni, akkor be kell mutatnunk olyan személyiségeket, akik példaképül szolgálhatnak.
Ezért kezdtem el a Híres magyar nőkről szóló sorozatot is. Nem a hagyományos, száraz történelmi cikkekről van szó. Írásaimat nem a történész szakmának szántam. Az volt a célom, hogy felkeltsem az érdeklődést népünk nagy alakjai iránt. A történelmi tényekhez ragaszkodtam, de a cikkeket a szélesebb olvasóközönségnek szántam.
A sorozatban szereplő nők nem mindegyike tekinthető példaképnek. Vannak közöttük olyanok, akikre nem a híres, hanem a hírhedt jelző a megfelelő. De a cél az volt, hogy történelmünk színes egyéniségeit mutassam be.
Az online magazin olvasóinak véleménye alapján úgy tűnik, hogy az érdeklődést sikerült is felkelteni. Ez ösztönzött arra, hogy írásaimat összefoglalva könyv formájában próbáljam megjelentetni.

Kecskemét, 2020. június 21.

 

 

 

Weninger Endre

(A könyv illusztrációit Antalffy Yvette – aki a Talita egyik újságírója is – készítette.)

 

Forrás: Weninger Endre: Híres Magyar Nők című könyve, illetve MontázsMagazin.hu

 

A könyvbemutatóról a Talita is hírt adott.

A könyv megrendelhető az alábbi elérhetőségeken: Weninger Endréné: 06-30-601 9246, e-mail: werzsi.werzsi@gmail.com  (A könyv ára 2.000 Ft.)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162