Talita

Keresztény női magazin

Hol tart az Istennel való kapcsolatom?


A rendszeres önvizsgálat lelki fejlődésünk fontos eleme. Pál apostol arra biztat minket, hogy vizsgáljuk meg önmagunkat: “Kísértsétek meg magatokat, ha a hitben vagytok-e! Magatokat próbáljátok meg” (2Kor 13:5). Az önvizsgálat célja nem az, hogy szembesüljünk hibáinkkal, és utána rosszul érezzük magunkat. Inkább az, hogy lehetőséget adjunk Istennek, hogy formáljon minket.

Végül pedig munkája által olyan értékessé váljunk, mint az arany: “De ő jól tudja az én utamat. Ha megvizsgálna engem, úgy kerülnék ki, mint az arany” (Jób 23:10). Ezért ebben a bejegyzésben hat szempontot veszünk sorra Jób könyvének 22. fejezetéből, melyek mentén önvizsgálatot tarthatunk és átgondolhatjuk, hol tart a kapcsolatunk Istennel.

“Magatokat próbáljátok meg…” (2Kor 13:5)
Tedd fel magadnak a következő kérdéseket, melyek segítségével lemérheted, milyen az Istennel való kapcsolatod minősége!

1. Isten dicsőségére szolgál az életed? “Az Istennek használ-e az ember? … Gyönyörűségére van-e az a Mindenhatónak?…” (Jób 22:2-3). Az életünk célja az, hogy Istent imádjuk és megörvendeztessük. Ezért a legfontosabb kérdés, amit fel kell tennünk, ez: Az életem örömet okoz Istennek? Tudok az ő gyönyörűségére élni a mindennapokban?

2. Megbízom Istenben? “Bízd csak azért magadat őreá, és légy békességben: ezekből jó származik neked” (Jób 22:21). Amikor döntés előtt állok, a saját eszemre támaszkodom, vagy Istenben bízom (Péld 3:5-6)? Szívesebben hallgatok emberi tanácsadókra, még hitetlenekre is, mint hogy megfogadnám, amit az Úr tanácsol?

3. Engedelmeskedem az Igének? “Végy csak oktatást az ő szájából, és vésd szívedbe az ő beszédeit” (Jób 22:22). A Biblia az egyetlen könyv, mely Istentől ihletett, és ezért sok tekintetben hasznunkra válik, ha olvassuk azt (2Tim 3:16-17). Hamarabb elolvasok egy életmód-javító könyvet, minthogy olvasnám és engedelmes szívvel megtartanám azt, ami az Igében írva van? Mi formálja jobban a gondolkodásomat: a közvélekedés vagy a Szentírás?

4. Megtéréshez illő gyümölcsöket terem az életem? “Ha megtérsz a Mindenhatóhoz, megépíttetel, és az álnokságot távol űzöd a te sátradtól” (Jób 22:23). Az Istennel való kapcsolatunknak nem a végcélja, hanem a kezdete a megtérés. Megtérésünk után pedig fontos, hogy az életünk megmutassa azt, hogy már az Úrhoz tartozunk. A te életed gyümölcse miről árulkodik?

5. Vannak-e imameghallgatásaid? “Hozzá könyörögsz és meghallgat téged…” (Jób 22:27). Ha kapcsolatban vagyunk Istennel, akkor nem csak a Bibliát olvassuk, hanem imádkozunk is. Az egészséges imaélet egyik fokmérője pedig az, hogy el tudjuk mondani, hogy az utóbbi időkben milyen válaszokat kaptunk Istentől az imádságainkra és milyen imameghallgatásaink vannak. Mikor válaszolt neked Isten legutóbb?

6. Mersz nyílt, átlátszó életet élni? “…a te utaidon világosság fénylik” (Jób 22:28). Az ember hajlamos kettős életet élni, és mindenhol éppen úgy viselkedni, ahogyan elvárják tőle — csak azért, hogy másoknak megfeleljen. De valójában nem születik meg benne az aktuális ügy mellett valódi elköteleződés. A döntéseidet és a tetteidet mernéd nyilvánosan felvállalni? Mások előtt mersz áttetsző életet élni? A tetteid a világosság cselekedetei?

Végezetül szeretném ismét leszögezni, hogy e kérdések célja nem az, hogy bárki is rosszul érezze magát. Olyanok inkább, mint a lázmérő. Megmutatják az aktuális állapotot, és segítenek meghatározni a kezelés esetleges szükségét és módját.

Tóth-Simon Károly

Forrás a szerző blogja

Kép: pixabay.com


Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162