Talita

Keresztény női magazin

Humoromnál vagyok

troja2
A humor elemi erejű. Szinte már érzelem, lelki állapot. Ha nevetünk, ugyanúgy csoroghatnak a könnyeink, mint amikor sírunk. Bármikor, bármilyen körülmények között magával ragadhat bennünket a nevetés, megláthatjuk valamiben a humort.

A humor a stilisztika tankönyvek szerint a komikum egyik formája. Megengedő, az ítélettől tartózkodó megnyilatkozási forma. Kapcsolódik a derűhöz, ami az akár oly tragikus életszakaszok, pillanatok idején sem hagy el bennünket. Az Íliász hatodik énekében is megjelenik a humor. A görög szó eredeti jelentése: „nedv”.

A trójaiak éppen nehéz helyzetben vannak. Hektór, a fővezérük, az eposz legrokonszenvesebb alakja, visszavonul egy rövid időre a csatatérről, ahol éppen nőrabló testvéréről, Páriszról derült ki – sokadszor –, hogy bizony a szerelem istennőjének, Aphroditénak a segítségére szorul a harcban. Hektórnak elege van. Párisz miatt még Helené is szégyelli magát. A világszép asszony szívhez szóló, önostorozó szavakkal fordul Hektórhoz, sógorához. Hektór azonban nem haragszik az asszonyra, ellenben Páriszra annál inkább – így van ez azóta is: idegeneknek könnyebben megbocsátunk, mint a hozzánk legközelebb állóknak.

Hektór ezután házába vonul, keresi feleségét, Andromakhét, de nem találja otthon. Az asszony trójai nők nagyobb csoportjában éppen a bástyáról szemléli a harcot, s mivel már egy ideje nem tudja kivenni sehol a férje alakját, azt gondolja, hogy meghalt. Amikor meglátja mégis a férfit, nagy az öröm.

Hektór és Andromakhé viszonya példaadó lehetne ma is a házaspároknak: őszinte, szeretetteljes, szerelmes, bensőséges, igazi elkötelezett házasságban élnek. Nem csoda, hogy az első öröm után a realitásokra kerül sor: mivel jóslatból mindketten tudják, hogy Hektór meg fog halni, méghozzá Akhilleusz kezétől, hiszen ez az istenek akarata, Andromakhé tisztában van a sorsával: Hektór halálával őt valamelyik görög harcos fogja magával hurcolni rabnőnek. Vele viszik majd kisfiukat is, aki a beszélgetés alatt is jelen van. Hektór Andromakhé sorsát teljes empátiával átéli:

Haljak hát meg előbb, föld halma takarja be testem,
mint jajodat halljam, s tudjam, mint tépnek el innen.”

trojaMajd a cselekménynek ezen a magas érzelmi pontján a hős kisfia felé fordul:

Szólt ragyogó Hektór, s karját nyújtotta fiáért;/
csakhogy a szépövü dajkához pityeregve simult most/
vissza a gyermek, mert megijedt, így látva az apját,/
félt a sok érctől és a sisak lószőr-tarajától,/
látva, hogyan leng az föntről iszonyú lobogással.

Ekkor a szülők, akik még nem ismerték a modern nevelési elveket, önkéntelenül, mondhatni gondolkodás nélkül nevetni kezdtek:

Fölnevetett szerető jó apja, meg anyja, az úrnő.”

Úgy látszik azonban, hogy az akkori szülőknek és a maiaknak mégiscsak van némi közük egymáshoz, mert Hektórnak nagyon jó ötlete támad, hogy fiát megvigasztalja:

És ragyogó Hektór tüstént lecsatolta sisakját,
és maga mellé tette a földre a messzesugárzót.
Megcsókolta fiát, szeliden ringatta a karján,

Micsoda átváltozás, micsoda derű! A nagyszerű hős, kérlelhetetlen harcos gyermekét dajkáló édesapává változik, egyetlen pillanat alatt, akinek senki más nem fontos, csak a gyermeke. Majd egy fiáért elmondott fohász után:

„(…)szeretett feleségének karjára helyezte
csöpp gyerekét s ő illatozó kebelére ölelte
sírva-nevetve fiát;

Igen, így vagyunk sokszor: sírunk, nevetünk. Micsoda boldogság Andromakhénak látni, férje mennyire szereti közös gyermeküket, így hát nevet. De közben tudja azt is, hogy hamarosan elveszíti Hektórt: sír.

A humor elemi erejű. Szinte már érzelem, lelki állapot. Ha nevetünk, ugyanúgy csoroghatnak a könnyeink, mint amikor sírunk. Bármikor, bármilyen körülmények között magával ragadhat bennünket a nevetés, megláthatjuk valamiben a humort. Ha a legkomolyabb beszélgetés közepén vagyunk, akkor is megláthatunk egy le-felugráló szőrszálat beszélgetőtársunk állán, vagy egyszerre észrevehetjük, hogy önkéntelenül elkentük a festéket a szemünk alatt, vagy egyszerűen csak eszünkbe juthat egy vicc. És már nevetünk is, de próbáljuk palástolni. Jó, ha nem kell. Mert a nevetés, a humor gyógyít. A legjobban az a fajta, amikor önmagunkon nevetünk.

Humoromnál vagyok – milyen bölcs is a magyar nyelv ezzel a kifejezéssel! Aki nincs humoránál, olyan, mintha nem is élne. Csak akkor vagyok, ha nevetek, csak akkor vagyok, ha képes vagyok felfedezni, megengedni, megélni a humort az életemben, amely egyáltalán nem biztos, hogy vidám. De ha nem nevetek, akkor még kevésbé lesz vidám. A humor érdekes keveréke a jelenlétnek és az eltávolodásnak. Tehát: humoromnál – vagyok!

 

Kóczián Mária

 

Kóczián Mária korábbi írásaiból:

Törd meg a közönyt!

Manipuláció közelről – Vízy Dorottya, a reklámok és a gyerekek


Képek innen


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162