Talita

Keresztény női magazin

Irat-pasziánsz

irat-pasziámsz2
Pasziánsz, francia eredetű szó. Jelentése: türelem, de egy egyedül játszható kirakós játék neve is egyben. Ma mindenre külön van igazolványunk, kártyánk. Unalmas, esős őszi napokon kirakhatjuk a pasziánszot belőlük. Az elvesztett-ellopott iratok pótlása közben kb. egy hónap alatt fejezhető be a játszma.

Egy ismerősömet nemrég Ausztriából hazafelé jövet kirabolták az intercityn. A határ előtt vette észre, hogy a kézitáskája sehol. Benne volt minden igazolványa, kártyája, irata és készpénz, amiért is érdemes volt elvinni a „cuccost”.

Vasúti rendőrség – jegyzőkönyv – több napos ügyintézés!

Még szerencse, hogy van a Kormányablak, ahol egy helyen el lehetett intézni mindent. (Kivéve az adókártyát. Azt nem tudni, hogy miért e kivétel.) A bankkártya is benne volt az ellopott „cuccosban” (ezt telefonon le lehetett tiltani még hazafelé a vonaton). Így ingázni kellett háromszor a Kormányablak és a Posta között, mert nem egyszerre adták a csekkeket, hanem egymás után. (Mondjuk, bankkártya esetén is három tranzakció lett volna, ami háromszori tranzakciós díjjal járt volna.) De ismerősöm egy délelőtt túl volt ezen a hercehurcán, s lettek ideiglenes papírjai, amivel újra elindulhatott dolgozni, majd kb. egy hónap alatt elkészültek a végleges igazolványok is.

Amikor meghallottam ezt a történetet, elgondolkodtam azon, milyen rengeteg iratunk van, amit hurcolnunk magunkkal, akkor is, ha csak vásárolni megyünk a sarki boltba:

személyazonosító kártya
lakcímkártya
TAJ-kártya
adókártya
nyugdíjas igazolvány
rokkantigazolvány
regionális kártya
vásárlói kártyák
bankkártyák
tagsági kártyák és igazolványok
közlekedési bérletek
közlekedési jegyek, bérletszelvények

S ha ügyintézünk, akkor még további iratok és igazolványok:

születési, halálozási, házassági anyakönyvi kivonatok
oltási bizonyítvány
iskolai bizonyítványok
SZÉP és nem szép kártyák
vállalkozói igazolvány
útlevél
forgalmi engedély
járművezetői engedély – B kategóriás –(Béka te G óriás)

Ezek azok az okmányok, amelyek most így, „hirtelen felindulásból” eszembe jutottak.

Ma mindenre külön van igazolványunk, kártyánk. Unalmas, esős őszi napokon kirakhatjuk a pasziánszot belőlük.

(Apropó pasziánsz, Leon Ledermann: Az isteni a-tom című könyvében olvastam, hogy Mengyelejev is pasziánszozás közben jött rá a periódusos táblázatában mára meglevő elemek adatainak logikájára. 109-112. oldal)

Amikor én kezdtem a felnőtt életet, volt egy, azaz egy darab személyi igazolványom. „Szig” volt a beceneve, annak volt egy száma, belejegyezve minden fontos esemény: született, anyja neve, apja neve, lakhelye, házasságkötése-válása, munkahelye, beosztása, gyerekei, iskolai végzettsége… Na jó volt egy munkakönyv is, amit a mindenkori munkáltatónk őrzött. És esetleg egy közlekedési bérlet, amivel még igazolhattuk kilétünket és jogosultságunkat az utazásra.

Aztán idővel lett személyi számunk is, a születési paramétereinkkel és egy gép által generált négy számjegyű számmal. Erről lett egy „félcédulánk”, amit belegemkapcsoztunk Szig-be. Ezt később alkotmányellenesnek minősítették. Aztán titkon egyszer csak visszakerült a köztudatba és egyenesen a lakcímkártyánkra nyomtatták rá. Most már nem alkotmányellenes?! És miért is volt az egyáltalán?!

Most meg hallom, hogy az új útlevelekbe már az ujjlenyomatunkat is belenyomják. Eddig csak a bűnözőkét tartották nyilván, most már mi is azokká leszünk, csak mert külföldre utazunk?!

Nem azt mondom, hogy arra vágyom, hogy megvalósuljon az orwelli „Figyel a nagytestvér” rendszer, vagy a Mátrix című filmben látott a védőoltással beadható nyomkövető, de az, hogy a digitális korszakban egy ember 15-20 féle papírral igazolhatja magát, hogy ő az aki, hát eléggé „gáz”!

 

Antalffy Yvette

Yvette blogja

Yvette  cikkeiből:

Serendipity

Érzelemmentes érzékenyítő tréning

Örökbefogadás 6. – Ildikó és családja Bózsván


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162