Talita

Keresztény női magazin

Iskolával a mélyszegénység ellen?

csaba testvér gyerekekkel 
„Kemény beszéd, de 25 éves papi szolgálat után azt látom, hogy a szegénység – bárki bármit is állít –, nem a zsebben kezdődik, hanem a fejben, a gondolkodásban.” – Böjte Csaba levele:

Az iskola célja, hogy a gyermekkel elsősorban megismertessük önmagát, hogy a bontakozó értelem fényénél, a fiatal felfedezze saját képességeit, adottságait, talentumait, majd bebarangolja saját szülőföldje lehetőségeit, szellemi, lelki, anyagi kincseit!

Az iskola feladata, hogy megtanítsa számos jó és rossz példa ismertetésével, hogy a rendelkezésre álló értékek bölcs felhasználásával hogy tud a képzésből kikerülő diák megélhetést biztosítani szülőföldjén, önmaga és családja számára! Minden iskolának ez az elsődleges és a legfontosabb feladata! A sofőriskola meg kell tanítsa a jövendő autóvezetőt közlekedni az utakon, s ha ezt elmulasztja, – hiába tanított bármi nagyon érdekes és fontos dolgot, – akkor a rábízott növendékének a gyilkosa! Sajnos, végzős diákjaink nagy százalékának, úgy tűnik, hogy ma egyetlen dolgot tanítunk meg eredményesen, azt, hogy hogyan lehet egy olcsó buszjegyet venni Nyugat-Európa valamelyik nagyvárosába!

Kemény beszéd, de 25 éves papi szolgálat után azt látom, hogy a szegénység – bárki bármit is állít –, nem a zsebben kezdődik, hanem a fejben, a gondolkodásban, és itt ér össze az iskola és a mélyszegénység! Igen, hogy kiből mi lesz, hát abban hatalmas szerepe van az oktatásnak és a nevelésnek, azaz a képzési központoknak!!!

Néhány évvel ezelőtt, Székelyudvarhely mellett a Nyikó-patak nagy pusztítást végzett. Az árvíz embereket ölt meg, házakat sodort el, gazdaságokat tarolt le! Még azokban a napokban vagy húsz gyereket bevittünk a szovátai gyermekvédelmi központba, olyanokat, ahol a családban tragédia történt, ahol az özönvíz a létfeltételeket teljesen elpusztította. Ezek az egészséges családok, a hatalmas csapások ellenére, hetek alatt talpra álltak, és a gyerekeiket szépen mind hazavitték! Igen, ha egy családban az emberek esze, gondolkodása helyén van, ha békességben, szeretetben tudnak szépen együtt dolgozni szorgalmasan, akkor az a család szinte elpusztíthatatlan, az képes hatalmas nehézségekből is rövid idő alatt talpra állni, továbbmenni!

Az iskolában töltött hosszú évek alatt a gyerekekkel meg kellene ismertetni a szülőföldünk titkait, mi és hogyan terem meg a lehető legjobb teljesítménnyel azon a földön, melyen a jó Isten a létbe hívott! Őseink miből és hogyan éltek meg becsületesen, szabadon, akár néhány nadrágszíj-parcellácskán, két kezük munkájával. Természetesen a korunk szellemi vívmányaival, felfedezéseivel is meg kell ismerkedni, hisz Isten első parancsa: “hajtsátok uralmatok alá a földet!” Az iskola célja: Alázattal és bölcsen uralni a magunk és környezetünk adottságait, hogy így biztosítani tudjuk a fenntartható létet a gyermekeink számára! Oktatási központjainknak legfontosabb feladata megteremteni a lehetőséget arra, hogy diákjaink felkészüljenek a valós életre! Ha ezt nem tudjuk elérni, akkor ki kell mondanunk, hogy az oktatás elcsúszott, és az iskola van az iskoláért!

Szeretettel,
Csaba t.

Forrás

Nyitókép

Böjte Csaba írásaiból:

Csaba testvér és a kilenc diófa

Böjte Csaba a “rendezetlen kapcsolatokról”

A legcsodálatosabb hivatás

Böjte Csaba a Talitának a Húsvétról

Tegnap az Oltárkő volt a mesterem!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162