Talita

Keresztény női magazin

Itt a nyári halszezon: rácponty!

racponty3
Melegben könnyű ételeket kívánunk, így egyre szívesebben eszünk halat. Elkezdett érni a paprika, paradicsom, ami egy jó lecsóhoz szükséges. Ha a kettőt összerakjuk, máris majdnem kész a rácponty!

Hozzávalók:

1,2 – 1,5 kg pontyszelet (fiatal harcsából még ízletesebb)
20 dkg füstölt szalonna
10 dkg zsír vagy annak megfelelő étolaj
30 dkg zöldpaprika
20 dkg paradicsom
2 nagy fej vöröshagyma
5 dl tejföl
só
1 evőkanál fűszerpaprika
kb. 75 dkg burgonya

Elkészítése:

A burgonyát héjában, sós vízben puhára főzzük, héját lehúzzuk, felkarikázzuk, tepsibe vagy tűzálló tálba rakjuk, megsózzuk.
A halszeleteket besózzuk, a burgonyára fektetjük, és megszórjuk fűszerpaprikával.
A lecsó hozzávalói közül a vöröshagymát karikákra, a paprikát és paradicsomot apróra vágjuk, és ízlés szerint megsózva a zsírban félkészre összesütjük. Beborítjuk vele a burgonyát és a halszeleteket.
Megszórjuk az apró kockákra vágott füstölt szalonnával. (Az is jó, ha a füstölt szalonnát előbb már belesütjük a lecsóba.)
Ráöntjük a tejföl felét.
Sütőben puhára pároljuk. Én az elején letakarom fóliával, amit csak akkor veszek le a tepsiről, amikor a hal már szinte teljesen kész. Utána még fólia nélkül sütöm egy kicsit.
Tálalás előtt tegyük rá a maradék tejfölt!

Jó étvágyat!

Tipp: Télen befőzött vagy fagyasztott lecsót is használhatunk!

racponty2

A képek a szerző felvételei.

Halas, lecsós receptjeink:

Sült hal brokkoliszósszal

Könnyű halas menü

Currys-halas rizssaláta

Fokhagymás-mézes mártás halas menühöz

Zöldbabpörkölt rizses-lecsósan

Töklecsót főzök!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162