Karácsonyi receptek 1. – Citromleves
Családi kedvencünk ez a finom, könnyen elkészíthető és vidám hangulatot teremtő leves! Hogy mitől vidámítja meg az embert, ne kérdezzétek, nem tudom.
Hozzávalók: 1 citrom, 5 evőkanál kristálycukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 2 dl tejföl (vagy tejszín), 2 evőkanál liszt, másfél-két liter víz. (A víz mennyiségét legközelebb növeljük, ha túl „citromos” a leves íze, és hozzá igazítsuk a cukor mennyiségét is!)
A citrom héját kefével alaposan lemossuk.(Akit aggasztanak a vegyszerek, hámozzák meg a citromot, de így gyengébb lesz a leves aromája.) A citromot karikázzuk fel, a magjait gondosan szedegessük ki. A fahéjjal és a cukorral együtt tegyük a tűzhelyre másfél-két liter hideg vízben főni. Körülbelül harminc percig főzzük. Közben keverjük el a tejfölt (tejszínt) a liszttel és egy kis vízzel, lehetőleg csomómentesre. A tűzről félrehúzott levesbe keverjük bele, ez fogja majd sűríteni a levet. Visszatesszük a tűzhelyre, és néhány percig kevergetve forraljuk. Hidegen és melegen is finom, mi langyosan fogyasztjuk általában.
Van néhány apróság, amit érdemes tudni a citromlevest kedvelőknek: Ne növeljük a citrom arányát, mert keserű és torokkaparó lesz a leves! Ha nem sikerül csomómentesen behabarnunk, ne keseredjünk el! A gyerekek általában kedvelik a kisebb csomókat. (Füllentheted, hogy az nokedli – végül is az.) Ha nagyon csomós, ki kell szedni belőle a citromkarikákat, és át kell szűrni a levet, nincs mese.
Díszíthetjük apróra vágott, zöld citromfű- vagy mentalevéllel.
Kölnei Lívia
Tweet