Karfiolleves gyerekkori emlékkel
„Láb-lányol” és „Kar-fiol” sűlve-főve együtt a levesben – ez volt édesapám szófurfangja e két kis zöldségfigurára, akikből a hétvégi ebédünk első fogása készült.
Itt a karfiolidény, együk minél gyakrabban és változatosabban!
A karfiol a Közel-Keletről származik, ismerték, szerették már a görögök és a rómaiak is. La Quintinie, a Napkirály kertésze a magokat Ciprusról hozatta, hogy karfiolt termeszthessen. Mérsékelt energiatartalmú zöldségnövény, amely változatos ásványi anyag- és vitamintartalommal rendelkezik. 20 deka főtt karfiollal a napi C-vitamin-szükséglet nagy részét fedezhetjük. A hatékony bélműködéshez fontos rostokat is tartalmaz. (Forrás)
Hozzávalók 5-6 literhez:
2 közepes fej karfiol
4 sárgarépa
2 fehérrépa
1 nagyfej hagyma
1 csokor petrezselyem
1 nagy doboz tejföl
1 evőkanál liszt
Só, pirospaprika, bors ízlés szerint.
A hagymát és a petrezselymet kevés olajon megdinsztelem. Majd a tejföllel és liszttel habarást készítek. Ebbe teszem a fűszereket is. Felengedem vízzel, hígítom, és hozzáteszem az összes felaprított zöldséget. Forrásig nagy lángon, megpuhulásig kis lángon főzöm. Fél óra alatt megfő.
Húsevőknek hortobágyi palacsintát, vegáknak sütőtökös palacsintát ajánlunk mellé!
Láb-lányol és Kar-fiol együtt járnak sülve-főve most már:
Antalffy Yvette
1. képet a szerző készítette. 2. kép innen.
Korábbi leves-receptjeinkből:
Tweet