Kenőkék
Polcz Alaine könyvében olvastam ezt a kifejezést, és nagyon megtetszett. Azóta én is így hívom a különböző, kenyérre való krémeket, van benne valami egyszerű, játékos.
Tojásos
5-6 főtt tojást a sajtdarálón ledarálok, összekeverem tejföllel, majonézzel, kicsi mustárral, teszek bele apróra vágott bármiyen hagymát, sózom, borsozom. Mindent ízlés szerint.
Padlizsános
Egy szép, fényes héjú padlizsánt megszurkálok, és a sütőben megsütöm. (Készítettem már mikróban is, de akkor előbb lehámozom.) Ha kihűlt, kikaparom a héjból, és pici darabokra vágom. Összekeverem egy fej apróra vágott vöröshagymával, egy-két evőkanál olívaolajjal, sóval, petrezselyemmel. (Ha van friss, azzal, ha nincs, jó a szárított is.) Néha ezt az egészet össze is turmixolom, de amúgy is csodás! Friss kenyérre vagy pirítósra kenem, paradicsomkarikákkal megkoronázom. Igazi nyári vacsora.
Fokhagymás, sajtkrémes
Bármilyen tömlős sajtkrémet összekeverek majonézzel, kis tejföllel, két nagy gerezd zúzott fokhagymával, kb. két evőkanál darált dióval. Hűtőben érlelem néhány óráig. Pirított kenyérrel a legfinomabb.
Répás
Egy nagyobb vagy két kisebb sárgarépát lereszelek, füstölt sajtot darálok hozzá, és majonézzel összekeverem. Lehet hozzáadni tejfölt vagy joghurtot, csak ne legyen folyós, a krém állagon ne rontsunk! Minden mást (fokhagyma, bors, só) is elbír, kinek-kinek ízlése szerint.
Erőss Erna
Nyitókép; Második kép; Harmadik kép; Negyedik kép
Erőss Erna korábbi receptjei:
Tócsi, tócsni, lapcsánka, lepcsánka, görhöny, matutka…
Egy tál dödölle
Munka közben mézes krémes
Tweet