Talita

Keresztény női magazin

Keresztény újságíró- és bloggertalálkozót rendeztek Budapesten

img1
A Párbeszéd Háza adott otthont a IV. keresztény újságíró- és bloggertalálkozónak, melyet a Talita.hu portál szerkesztősége kezdeményezett és szervezett.

A Talita.hu eredeti célkitűzése szerint keresztény portál nőknek – azonban a megjelenő témák sokfélesége ennél jóval több célcsoportot megszólít. A szerkesztőség évek óta szívén viseli, hogy a keresztény szellemiségű bloggerek, újságírók egymásra találjanak, tudjanak egymásról, tudják, hogy vannak társaik – ebből a szándékból jött létre a keresztény újságírók és bloggerek 2012 áprilisában rendezett első találkozója. Az idei találkozó témája: Az evangélium terjesztése közvetlenül és a háttérből.

img2

A 2011-ben alapított Talita szerkesztői, Kölnei Lívia és Kóczián Mária szerint alapvető cél, hogy egyre inkább jelen legyenek a keresztény portálok és blogok a kultúrában, a közéletben, hiszen napjainkban egyre erősebben érzékelhető, milyen véleményformáló, társadalomformáló szerepre tehetnek szert a blogok. A portál jellegű Talitát a személyes, moralizálástól mentes hangvétel jellemzi, a mindennapi megélt kereszténységet szeretnék közvetíteni az olvasók felé.

„Mi azt gondoljuk, kereszténynek lenni nyitottságot jelent. A sokféleképpen bűnös ember ugyanúgy szerethető, és nem rosszabb, mint a gyerekével folyton kiabáló templomba járó anyuka vagy az apuka, aki elfelejti jó szóval simogatni a családtagjait. Irgalomra szorulunk mindnyájan” – írják az alapítók weboldalukon.

img3

Minél több emberhez eljutni az üzenettel, a jó hírrel – közös cél a keresztény bloggerek számára, bármelyik felekezethez is tartozzanak. A Talita maga az ökumené elkötelezett híve, ennek köszönhetően a találkozókon is több felekezethez tartozó szerzők gyűlnek össze; május 9-én a jezsuita Párbeszéd Házában a katolikus újságírók, rádiósok mellett jelen volt evangélikus teológus és református lelkész is.

Antalffy Yvette szerkesztőtárs saját blogot is vezet Aliz iskolába megy címmel, melyben egy látássérült kislány iskolakezdését, iskolás hétköznapjait dokumentálja a szülők közreműködésével, fotókkal illusztrálva.

A többi résztvevőt is jellemző vonás – egy evangélikus teológiai blogot leszámítva –, hogy nem kimondottan vallási témájú írásokat publikálnak, hanem többek között gyereknevelés, családdal való országjárás kapcsán tesznek tanúságot hitükről; a sorok között próbálják a kereszténységet közvetíteni.

Horváthné Dunaveczki Leona látássérült háromgyerekes édesanya, aki saját blogján (Sikerül.com) pozitív életszemléletet igyekszik továbbadni, a nehézségek eltagadása nélkül; a vak emberek hétköznapjairól ír, illetve személyes, az anyasággal kapcsolatos tapasztalatairól.

img4

Ménesi Krisztina, a Párkatt munkatársa személyes blogján (Christianae) fordításait teszi közzé; „nem lehet agyoncsapni a sötétséget, csak világítani lehet benne” – fogalmazott.

Sárosdi Virág, a Gyereketető blog szerzője előadásában blogja történetét osztotta meg. A gyógypedagógus-logopédus végzettségű, hatgyerekes édesanya hajdan az iskolai fejlesztő foglalkozásaira gyűjtötte az ötleteket, játékokat egy blogfelületen; majd az otthonoktatás tapasztalatairól, módszereiről írt rendkívül népszerű blogján, melyet 44 ezer ember követ a Facebookon. A keresztény háttér sok ponton láthatóvá válik, így például elmesélte olvasóinak, hogy kisfiával a Bibliát olvasták otthon gyakorlásképp; hogy az írásgyakorlás vonzóbbá tétele érdekében pennával másolták a zsoltárokat, mintha középkori szerzetesek lennének. Mivel népszerű blog, általuk sokakhoz eljut a keresztény családi élet egy-egy eleme; karácsony előtt a Bookline rendszeresen felkéri Virágot vendégblogolásra, játéktesztelésre – ennek köszönhetően még szélesebb körben evangelizál, mégha ez kimondatlan marad is, hisz „csupán” hétköznapjaik elmesélése révén tesz tanúságot.

img5

Brouwer Pálhegyi Krisztina, a következő előadó szintén gyógypedagógus végzettségű; nevelés témájú blogján (KÉK nevelés) mindig a keresztény megközelítést, a Szentírás szavait is a tudományos nézetek mellé állítja. A feltétel nélküli szeretet fontosságának hangsúlyozása alapvető nevelési elve, ami könnyen köthető a kereszténységhez. Istent új megvilágításban próbálja mutatni az olvasóknak, hátha jobban életre kel számukra, ha egy köznapi dolgon keresztül láttatja.

img6

A harmadik felkért előadő Köntös László református lelkész, a dunántúli egyházkerület püspökhelyettese (főjegyzője), a Reposzt blog egyik alapítója és rendszeres szerzője. A hat lelkipásztor és egy lelkipásztorfeleség által működtetett blog azért jött létre évekkel ezelőtt, mert nem létezett egy olyan fórum, ahol közéleti kérdéseket lehetett volna megbeszélni, megvitatni. A blog szerzői kollégák, egyenrangú társak; mindenki szabadon kifejtheti véleményét, mindenki a saját álláspontját képviseli. Elvárás csak néhány van: reggel hatra kint kell lennie az aznapi posztnak, és valami aktuális, az interneten elérhető témára kell reagálni. A Reposzt erősen apologetikus jellegű blog – mondta Köntös László –, a szerzők sokszor a kereszténységet érő igazságtalan vádakra reagálnak írásaikban.

A keresztény újságírók és bloggerek találkozójának fontos pozitív tapasztalata, hogy a látható kereszténység nem riasztó, hiszen ezt mutatja a jelen lévő bloggerek sikere, népszerűsége – ami bátorító mindenki számára, aki az új evangelizációban az internet révén szeretne részt venni.

 

Verestói Nárcisz

Fotó: Lambert Attila

A cikk forrása: Magyar Kurír

Cikkajánló:

Keresztény bloggerek és újságírók találkozója ‘2013

Talita: keresztény feministák, igen a nőiségre

Teret adnak az egyház női arcának


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162