Talita

Keresztény női magazin

Kétéves lett a Talita!

jairus-daughter1

Öröm számunkra ez a születésnap. Nem meglepetés, hiszen hosszú távra terveztük keresztény női portálunkat, és reméltük, hogy kitartunk. De azért csöndesen, mosolyogva sóhajtjuk a fohászt: „Hát ezt is megértük!…”

Kétévesnek lenni jó. Egy ilyen korú kis ember már biztonságérzettel jár, sőt szalad, és nagy élvezettel fedezi fel maga körül a világot. Egyre többet beszél, és könnyen elnyeri a felnőttek rokonszenvét.

A Talita Magazin is ilyen.

Egyre nagyobb igényességgel és rutinnal szerkesztjük az újságot. A feltett anyag már most is hihetetlenül gazdag: mi magunk is elcsodálkozunk, amikor visszalapozzuk az oldalakat, vagy rákeresünk egy témára.

Egyre többen írnak nekünk, vagy rendelkezésünkre bocsájtják korábban megfogalmazott gondolataikat. Kevesebbet veszünk át idegen szerzőktől, mert szeretnénk, hogy egyre több saját írás szülessen.

Megerősödtünk abban is, hogy mi a célunk: formálni a keresztény emberek gondolkodását; segíteni a keresztény felekezetek közeledését; érdeklődést ébreszteni az életük értelmét kereső emberekben. Továbbra sem fogjuk elkerülni a rázós témákat, ugyanakkor szeretnénk felmutatni pozitív életsorsokat, cselekedeteket is.

A kétéves gyerek egyre inkább megnyeri a körülötte élők szívét. A Talitát is egyre többen olvassák, egyre többen kísérik figyelemmel a naponta megjelenő cikkeket. A keresztény közönség nem adja könnyen a bizalmát, meg kell dolgozni érte. Szívet melengető érzés számunkra, hogy látjuk az egyre nagyobb érdeklődést.

Miből élünk, honnan nyerjük az erőnket? Istennel ápolt baráti kapcsolatunkból. Hármunk erejéből, gondolataiból. A barátainktól, szerzőtársainktól kapott szellemi támogatásból. Családunk időnként lázadó („Anyu, miért ülsz még mindig a gépnél?”), máskor elfogadó és büszke elismeréséből. Az olvasók hozzászólásaiból, cikk-megosztásaiból, lájkolásaiból, innen-onnan érkező dicséreteiből.

Az elmúlt két évet szinte pénz nélkül, pontosabban saját zsebből fizetett költségekkel és egy-két barátunk támogatásával csináltuk végig. Szerencsére a jezsuiták Párbeszéd Házában vendégszerető, biztos helyük van szerkesztőségi találkozóinknak.
Beláttuk, hogy ezt tovább nem folytathatjuk így, mert a családunk anyagi helyzetét kockáztatjuk. Nem csak a vesztett ügyekhez és háborúkhoz kell pénz, hanem a jó ügyekhez is, ezért létrehoztunk egy adományokat fogadó alapítványt. Reméljük, hogy másoknak is fontos a Talita ügye.

Ma Hamvazószerda van, Nagyböjt kezdete, amikor kicsinységünkre, Istenhez képest semmi-voltunkra emlékezünk. Látszólag nem is ünnep ez – hiszen ki ünnepelné önnön kisszerűségét? Pedig örvendhetünk: van egy csodálatos pártfogónk, aki mégis saját képmására teremtett minket, akinek a segítségére hagyatkozhatunk, és ő pótolja a mi hiányosságainkat!

Legolvasottabb írásunk a vezércikk: Jézus és a nők. Megírását – és egyben a Talita Magazin nevét is – Jairus leánya feltámasztásának jelenete ihlette, amikor Jézus így szólította a feléledő kislányt: „Talita kum!” „Kislány, kelj fel!”. Ez a csodálatos bibliai történet az Istenbe vetett hit példázata.
Mialatt az apa ott téblábol Jézus körül, és várja, hogy a Mester elmenjen vele a házába, beteg lányához, ismerősei jönnek és közlik: „Meghalt a lányod. Miért fárasztanád a Mestert?” A hír hallatára Jézus így bátorítja az apát: „Ne félj, csak higgy!”
A mi környezetünkben is sok a józannak tűnő, jó szándékú, figyelmeztető hang: „Ti akarjátok felvenni a versenyt a pénzzel támogatott egyházi orgánumokkal, meg az ezoterikus női magazinokkal? Ugyan, meddig lehet ezt önkéntes munkával csinálni?”
Jairus lányának feltámasztása az új lehetőség keresésének, a tehetetlenség köréből való kilépésnek a története is. Jairus túllép az illendőségen, a szokásokon, a józan megfontolásokon, és elmegy, hogy Jézus segítségét kérje. Mi is ezt szeretnénk tenni.

Isten tudja, mit kezdjen velünk. A jövőnk már ott simul az ő tenyerében. A kétévesek bizalmával és jókedvével rá hagyatkozunk, no meg az olvasókra!

 

Kölnei Lívia

Nyitókép

Korábbi cikkeink hasonló témában:

A Talita élő közösség

Kerekasztal, nem harctér! – Beszélgetés a keresztény feminizmusról

Az egyéves Talita szívéről

Ez a mi perselyünk

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162