Talita

Keresztény női magazin

Ki szívjon? – Az új dohányzási törvény kapcsán

dohanyzas
Radikális vagyok, szélsőséges. Sőt, fanatikus. Kicsit sem veszem figyelembe a másik fél érveit. Ebben a kérdésben nem alkuszom.

Kit érdekel, hogy 25000 magyar dohányipari vagy kereskedelemben dolgozó munkavállaló állása forog kockán? Tanítsák meg őket minőségi, magyar, bio élelmiszerek termesztésére ahelyett, hogy büdös, koszos, egészségtelen helységekben minimálbérért dohánylevelet válogatnak, vagy itt-ott cigarettát árulnak! A napfény és a friss levegő jótékony hatása hamar feledtetné velük korábbi állásukat.

Kit érdekel, hogy a vendéglátósok forgalma csökkenni fog? Legyenek kreatívak! Találjanak új célcsoportokat! Például a nagycsaládosokat, kedvezményekkel, bababarát újításokkal. A gyerekesek is szeretnek vendéglőben étkezni, üdülni menni, csak nem szívesen vállalják fel, hogy kicsinyeik passzívan dohányozzanak, meg a pénzüket is tudják jobb helyre tenni. Vagy hozzanak létre kristálytiszta levegőjű helyiségeket asztmások, allergiások, tüdőbetegek, rákosok számára!

Kit érdekelnek a vidéki talponállók, kocsmák üzemeltetői, akik így majd csődbe mennek? Alakuljanak a vidéki ifjúságot színvonalasan kiszolgáló közösségi terekké, szervezzenek koncerteket amatőr együttesek részvételével, akik örülnek, ha ingyen felléphetnek! Hívjanak meg fiatal művészeket, előadókat! Csináljanak kocsmaszínházakat jórészt szerződés nélküli színészek, akár profi társulatok részvételével! Szolgáljanak fel minőségi magyar borokat, sört, hungarikumokat, mint a pálinkát, igényesen elkészített ételeket a falusiak kiskertjeiből származó élelmiszerekből, az általuk elkészített sajtokból, gyümölcs- és zöldségkészítményekből, tanyasi csirkéből, disznóból! Vagy nyissanak teaházakat gyümölcs és gyógynövény teákkal, kávéházakat igényes programokkal, felolvasóestekkel!

Hogy nem lehet őket ellenőrizni, és úgyis mindenki dohányzik majd továbbra is? Tegyék meg a bejelentéseket a civilek, és büntessenek a hatóságok! A befolyó összegeket pedig fordítsák a dohányiparból kiesők átképzésére, munkahelyteremtésre!

Hogy a fiatalokat úgysem lehet leszoktatni, lebeszélni? Dehogynem! Tervezik az önkéntes munkavégzéshez kötött érettségit. A dohányos fiataloknak ne legyen választásuk! A megadott órakeretben a dohányzás következtében megbetegedett embereket ápoljanak! Hordják ki a végstádiumban lévő rákos betegek ágytálait, tanuljanak meg ileosztomát cserélni! Úgysincs elég szakdolgozó a kórházakban, az elfekvőkbe amúgy meg a legnehezebb munkaerőt találni. Gondozzanak infarktuson átesett, vagy tüdőtágulásban szenvedő embereket! Menjenek takarítani koraszülött intenzív osztályokra, ahol gyakran láthatnak majd valószínűtlenül apró, szenvedő, életükért küzdő, sokszor dohányos anyáktól származó, sorvadt csecsemőket!

Valaki kitalálta Amerikában, hogy az elhízottak fizessenek plusz adót, amit fordítsanak a rászorulók segítésére. Ha nem is pénzzel, de munkával a dohányosok is nyugodtan törleszthetnek az okozott károkért.

Egyébként meg kit érdekelnek a dohányosok, akik kiszorulnak a közintézményekből, közösségi terekről, járművekről, vendéglőkből? Tegyék le a cigarettát, és füstmentes helyeken, egészségesen vehetnek részt bármilyen közösségi tevékenységben! Eleget szívtuk a füstjüket évtizedeken keresztül, passzívan gyerekként, felnőttként.

Kit érdekel a demokrácia? Miért, eddig az volt? Hosszú ideig kénytelenek voltunk együtt szívni. Most szívjanak csak ők! Persze, ne cigarettát!

 

Keresztesi Réka


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162