Talita

Keresztény női magazin

Kirándulj velünk! – Gyógynövénytúrák

gyogynovenytura1
Riadt körlevelek keringtek a neten, miszerint az Európai Unió minden olyan oldalt szeretne betiltatni, amely a természetes gyógymódokat terjeszti. Illetve az OGYI engedélyű gyógynövényes, nem gyógyszernek minősülő gyógyhatású készítményeket átminősítené gyógyszerré vagy élelmiszerré sok-sok pénzért.

A gyógynövénynél 80-120.000 dollárba kerül az engedély, amit minden egyes hatóanyagra meg kell kérni. Tehát, ha egy gyógynövénynek 7 gyógyító tulajdonsága van, az engedély díja hétszer a fenti összeg.

Azok a termékek, amelyek élelmiszerként vannak engedélyezve (OÉTI), valószínűleg a továbbiakban is forgalmazhatók.

Ha tehát nem szeretnél gyógyszereken élni, hanem továbbra is használnál gyógynövényeket, írd alá azt a petíciót, amelyet Heidi Stevenson, angol természetgyógyász szövegezett meg, s amelyben felszólítja az Európai Bizottságot, hogy állítsa le a Tradicionális Gyógynövényalapú Gyógyhatású szerekre vonatkozó 2004/24/EC irányelv végrehajtását, amely arra irányul, hogy 2011. április 30-tól megszüntesse az ilyen típusú készítmények nagy részéhez való hozzáférést.
“Ez a direktíva korlátozza az európai állampolgárokat azon joguk gyakorlásában, hogy saját maguk dönthessenek az egészségükről. Ez messze túlmegy a veszélyes szerek ésszerű szabályzásán. Sőt az egészségügyi kérdéseket illetően korlátozza a választás szabadságát. A hagyományosan mindig is szabadon hozzáférhető gyógynövényekből készült termékek közösség általi szabad elérését továbbra is biztosítani kell.”

gyogyt2

Így szól az írás, amely gyakorlatilag búcsút jelent a gyógynövényektől. Néhány szakértő szerint egy harc áll a háttérben, ahol az egyik fél: a Big Pharma a legnagyobb gyógyszeripari vállalatokkal, az ellenfél pedig a  naturista gyógyszerek forgalmazói.  Az elmélet szerint a cél a Big Pharma és az Agribusiness egészségügyi és élelmezési monopolhatalma.
Hogy így van-e, nem tudni. Csak azt, hogy hasonló törvények alapján tiltják be a természetgyógyászatban használt gyógynövény alapú szereket, mint amilyen törvények alapján megszabták, hogy milyen hatóanyagokat kell tartalmazniuk különböző élelmiszereknek. Például a kenyérnek, a konzerveknek és általában az élelmiszereknek ahhoz, hogy az üzletek polcaira kerülhessenek.

A népi gyógyászat szerint például a csalán segít a vérszegénység kezelésében, vizelethajó hatása van. Hatásos az ízületi gyulladás, a reuma, az epeutak megbetegedésének gyógyításában, külsőleg a fejbőr és a haj ápolására is jó. Az aranyeres bántalmakban szenvedők ülőfürdőként használhatják. Cickafarkfűnek gyulladásgátló hatást tulajdonítottak, amely oldja a görcsöket, segíti az emésztést a nehéz ételek után, javítja az étvágyat. De gyomor- és bélhurutos betegségek esetén is ajánlott fogyasztani a cickafarkfű teáját. Külsőleg hatásos gyulladásgátló, valamint fürdőkén és öblögetésre is jó.

Az új törvények, a Tradicionális Növényi Gyógyszer Direktíva, és a Növényi Gyógyszer Bizottság (HMPC) új szabályozásai szerint minden naturista termék gyógyszernek számít. Ezért ugyanolyan szabályok szerint lesz forgalmazható, mint egy gyógyszer.
Csak az a baj, hogy az engedélyezési eljárások hatalmas költségeit a kistermelőknek lehetetlen lesz megfizetni.

gyogyt4

A történet innentől kezdve egyszerű: ha lenne is hajlandóság némely orvosban, hogy fitoterápiás kezelésre biztassa betegeit, akkor sem írhat fel natúr gyógykészítményeket, mert nem lesznek forgalomban.
Hiába a több évezredes tapasztalat, hiába minden érvelés, hogy nagyanyáink, nagyapáink, őseink is uniós  engedély nélkül gyógyultak a gyógyteáktól.
A ma ismert gyógyfüvek, a méz, a teák hatóanyagai – úgy tűnik – első számú ellensége a gyógyszeriparnak.

Reméljük, hogy mindezek ellenére győz a józan ész, és erősödik a hit abban, hogy az Isten által alkotott természet, amelynek szerves része az ember, önmagában is gyógyító hatású lehet.

Jó hír: Hazánkban a gyógyhatású  termékekről szóló rendeletet módosították, így  2013 április 1-ig meghosszabították. Teáink maradnak élelmiszer besorolásban, így minket az új uniós direktíva nem érint  2013 után sem.

 

 2011. április 9. (szombat), Zsámbék, Gyógynövénytúra
Gyógynövény ismereti túra a zsámbéki Nyakas-hegy fennsíkján.
Talalákozó: a Zsámbéki Romtemplom parkolójában. Indulás délelőtt 10.00 órakor.
Részvételi díj: 500 Ft / fő
2011. április 10. (szombat), Márkó, Medvehagyma túra
Találkozó: 14:00 órakor Márkón, a hárskúti elágazásnál (8-as út, Petőfi S. út sarokán, a templom előtt.)
Részvételi díj: 500 Ft /fő
2011. április 15. (péntek), Balatonakali, Gombaismereti előadás
Gombaismereti előadás, a helyi önkormányzat szervezésében.
Téma: Ehető és mérges gombák
Az előadás 18.00 órakor kezdődik, a balatonakali művelődési házban.
A részvétél ingyenes.
2011. április 16. (szombat), Lovas, Gyógynövénytúra
Gyógynövény ismereti túra a malomvölgyben, a lovasi Mandulaünnep részeként.
Találkozó: a polgármesteri hivatal előtt, indulás 17.30-kor.
Részvétel ingyenes, külön jelentkezés nem szükséges

Konkoly Edit


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162