Talita

Keresztény női magazin

Környezetbarát háztartás 2. – Egy rázós hely: a konyha takarítása

konyha_belso
Az előszoba takarításánál megismertük háztartásunk egyik legjobb „fegyverét”, az ecetet. Most továbblépünk a környezetkímélő vegyszerek alkalmazásában, mert a konyha nehezebb dió.

A konyha talán a legrémesebb hely takarítás szempontjából. Tűzhely, csempe, mosogató, mosogatógép, hűtőszekrény – és akkor még nem is említettük a rejtett sarkokat!

A boltok rengeteg féle tisztítószert kínálnak, minden berendezéshez másfélét. Érdemes megnézni az összetevőket: a legtöbb esetben ugyanaz vagy nagyon hasonló a hatóanyaguk, csak könnyebben és drágábban el lehet adni, ha „szakosítjuk” a szereket, és más-más színű flakonba töltjük…

Alapvetően kétféle folt vagy szennyeződés létezik: zsíros alapú vagy vizes alapú. Az ecet és az alkohol univerzális tisztítószer, vagyis mindkettőt oldja. Mivel az alkohol többnyire drága, maradjunk az ecetnél.

Konyhai lemosásokhoz: Egy szórófejes flakont félig töltsünk meg ecettel (10%-ossal, ami biológiai erjesztésű), majd töltsük fel vízzel! Fújjuk a tisztítandó felületre, és szivaccsal vagy ronggyal dörzsöljük! A fentieken kívül alkalmas még asztalok, pultok, üvegek és inox felületek tisztítására is. Nem hagy foltot, és viszonylag hamar elmegy a szaga.

A nagyon zsíros tűzhelyek és sütők tisztításánál ez csak az előmosás, utána tovább lehet lépni.

Zsíros tűzhely tisztítása: Szórófejes flakonba tegyünk 2 evőkanálnyi mosószódát (sziksó), és töltsük tele meleg vízzel! A mosószóda lúgos kémhatású, így a zsíros szennyeződéseket képes elszappanosítani, vagyis vízben oldhatóvá tenni. Ezt a szappanos anyagot töröljük le vizes ronggyal a felületről!

A vízkő eltávolításától gyakran tartunk, pedig már maga az erőteljes dörzsölés is sokat segíthet. Természetesen az ecet vagy a citromsav ebben az esetben is tökéletes ellenszer (a sósavas szereket felejtsük el!) A fenti ecetes lemosószerrel fújjuk be a csaptelepet vagy fém mosogatót, a friss vízkövet rögtön lehozza. A régebbi, vastag vízkőlerakódást érdemes előbb beáztatni ecetes ronggyal. Ha vízszűrő van a csapon, aminek a vízkő eldugíthatja a lyukait, érdemes egy kis nejlonzacskóba ecetet önteni, és azt ráhúzni a csap végére, hogy a vízkő kioldódjon. Ezeknek a praktikáknak majd hasznát vesszük a másik „macerás” helyiség, a fürdőszoba takarításánál is.

Most tehát megismerkedtünk az ecet mellett a mosószódával is, ami később egyre gyakrabban előkerül majd, és a háztartásunk másik legfontosabb „fegyvere” lesz. Következik hamarosan a fürdőszoba, ahol szintén rengeteg a tisztítanivaló.

A cikk Nyíri Zsuzsanna: Háztartásunk kémiája. Környezetbarát módszerek a háztartásban c. könyve alapján készült.

Kölnei Lívia

 

Előző rész: Hogyan takarítsuk az előszobát?


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162