Talita

Keresztény női magazin

Körömlakk. Mi van a címke mögött?

lakk2
Noha tetszetős a körömlakk, összetéveszthetetlen szaga mérgező alapanyagok egyvelegéről árulkodik. Az Ecologist szerzője utánajárt annak, hogy mi is van a körömlakkokban.

 

Amikor azon kapod magad, hogy a sminkrészlegen a körömlakkok lenyűgözően nagy választékát nézegeted, valószínűleg számos csábító, nevében „fincsi hangzású” színre bukkanhatsz, úgymint Vörös kaviár, Trópusi hangulat, Eperbor vagy Szőlő sörbet.
A körömlakkok mutatós színei és biztatóan természetes elnevezései mögött a valóság azonban nem más, mint a vegyszerek lakkozás során érezhető bűzös szaga. Az összetevőket felsoroló feliratok sem csábítóak és romantikusak.

Tetszetős, ámde kellemetlen szagú

Amikor olyasmit viszünk fel a testünkre, ami ennyire rossz szagú, az üvegcsén pedig gyúlékonyságra figyelmeztető felirat szerepel, érdemes legalább elgondolkoznunk azon, hogy a körömlakk valóban nélkülözhetetlen-e a szépségünkhöz.
A körömlakk semmivel össze nem téveszthető szagát a különféle alkoholok, oldószerek és gyanták/műanyagok keveréke adja. Ezek biztosítják azt, hogy a körömlakk hozzáragadjon a körömhöz, intenzív színt eredményezzen, és megakadályozzák a töredezést és leválást.
A körömlakkban található oldószerek leginkább a gyorsabb száradást segítik elő. A biztonságosabbnak vélt, víz alapú körömlakkok ugyanazokat a toxikus színanyagokat és műanyagokat tartalmazzák, mint az oldószer alapúak, a különbség csupán annyi, hogy a száradás több időt vesz igénybe.
Ezek az oldószerek ugyanazok az illékony szerves vegyületek (Volatile Organic Compounds; VOC), mint amiket a háztartási festékek és fénymázak is tartalmaznak. Ezáltal ugyanazokat a káros hatásokat idézik elő, pl. fejfájás, fáradtság, légzési nehézség, szem-, bőr- és légúti irritáció. Emellett a legtöbb illékony szerves vegyület rákkeltő és idegméreg is.

A toxikus hármas

Sokféle összetevő kerülhet bele egy üveg körömlakkba. A zöld mozgalom hívei azonban főként az ún. „toxikus hármasra” szokták felhívni a figyelmet, amivel a körömlakkot használóknak mindenképp tisztában kell lennie: ezek a dibutil-ftalát, a toluol-vegyületek és a formaldehid.
ftalátokat a műanyagok lágyítására használják. Az emberi szervezetben hormonromboló hatásúak. Egyes tanulmányok szerint a ftalátok összefüggésbe hozhatók a lányoknál fellépő korai pubertással, férfiaknál pedig az alacsony spermaszámmal. Környezetvédők szerint a ftaláttal való érintkezés nőknél hozzájárulhat az anyaméhhel kapcsolatos problémák gyakoribbá válásához, férfiak esetében a hererák kialakulásához, valamint az olyan szaporodási rendellenességekhez, mint fiúgyermekeknél a hypospadias. Növelheti a nőknél és férfiaknál fellépő terméketlenség gyakoriságát. A dibutil-ftalát (DBP) már jó ideje a körömlakkok egyik általánosan használt összetevője.
Érdemes átnézni a legnépszerűbb körömlakkok összetevőit.
A dibutil-ftalát a szervezetbe jutva émelygést és/vagy hányást, szemkönnyezést, szédülést és fejfájást is okozhat. A hosszú idejű hatás a vese és máj károsodásával jár. A dibutil-ftalát használatát kozmetikumokban ugyan betiltották az EU-ban, időről-időre mégis feltűnik egyes termékekben.
Az amerikai Betegségfelügyeleti és -Megelőzési Központban az összes, általuk vizsgált egyén véráramában kimutatható volt a DBP és egyéb ftalátok. Az amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) azonban ezidáig semmiféle lépést nem tett a vegyi anyag betiltása érdekében.

lakk3
Ki kér még egy kis  vegyszert?

A toluol az emberi szaporodásra és fejlődésre ható toxin. Bőrirritáló hatású, és méreg az idegrendszerre nézve. Az alábbi tüneteket okozhatja: fáradtság, zavartság, gyengeség, ittasságra hasonlító tünetek, memória-kiesés.
Jelentős mennyiség esetén hatással lehet a vesékre és májra, laboratóriumi állatoknál pedig összefüggést állapítottak meg a születési rendellenességekkel. Belélegezve extrém kimerültséget, mentális zavart, émelygést, fejfájást és szédülést okoz.
A formaldehid általános beltéri légszennyező anyag, mivel gyantáit sokféle építőanyagban alkalmazzák. Kimutatták, hogy daganatot okoz a laboratóriumi állatok orrában és torkában. A gőzök belégzése szemkönnyezést, fejfájást, a torok égését és nehézlégzést okoz. Érzékeny egyéneknél már a rövid ideig tartó belégzése is torokirritációt, köhögést és légszomjat eredményez. A vegyszer könnyen beszívódik a bőrbe, és kiütést okozhat.

És a sornak még nincs vége…

A fent említett összetevőket sok gyártó igyekszik kivonni a termékeiből, azonban a körömlakk ezek nélkül is meglehetősen gonosz kotyvalék.
Egyik fő alkotóeleme a nitrocellulóz, amely cellulózból előállított, hosszan tartó, vékony réteget képező anyag. Szinte természetesnek hangzik, nem igaz? Nos, ne feledjük, hogy mielőtt a nitrocellulózt körömlakkokban kezdték volna használni, a vegyészek az autófestékek egyik összetevőjeként alkalmazták. Emellett a tűzijátékokban és dinamitban használatos robbanóanyagok egyik alkotóeleme. A nitrocellulóz teljesen mesterségesen előállított anyag, a természetben nem fordul elő. Gőzei irritálják a bőrt, szemet és tüdőt. Általánosan elterjedt használata miatt a vízkészleteinkben gyakori ipari szennyezőanyag.
A körömlakkban használatos színanyagok nagy része szintetikus anyag, amelyekkel sokféle neurotoxikus és rákkeltő hatás hozható összefüggésbe. Időnként előfordulnak ugyan természetes színezőanyagok is a körömlakkban – pl. csillámkő –, amitől a lakk csillogó és fényes lesz, de ettől még ne ringassuk magunkat hiú ábrándokba. A csillámkő ugyan a természetben előforduló anyag, bányászata azonban veszélyes, és nagymértékben női és gyermekmunkára épül.
A csillámkő-bányákban dolgozó gyerekek több méteres mélységben végzik az ásást és az ásványkincs utáni kutatást. A laza talajban végzett munka miatt számos halálos kimenetelű balesetet jegyeztek fel, mivel a munkások feje fölötti talaj beomlott. Munkahelyi betegségek, köztük a szilikózis, asztma és bronchitis, rendszeresen fellépnek azon gyermekek és felnőttek (általában kistermetű nők) körében, akik a kozmetikumokban oly gyakran használt csillámkövet bányásszák. Az indiai Andhra Pradesh tartományban a csillámkő-bányákat övező területeken a vízszennyezés miatt terjednek az émelygéssel, hányással járó betegségek, a hasmenés, eozinofília, szilikózis és a tuberkulózis.

Válogathatunk a további összetevőkből:

* Butil-acetát: bőr-, szem- és légzőszervi irritációt okoz.
* Kámfor: szem-, orr- és torokirritációt vált ki. Károsítja a központi idegrendszert, és szédüléssel, zavartsággal, émelygéssel és izomrángással jár. A testszöveteken keresztül azonnal felszívódik.
* Izopropil-alkohol: irritálja a szemet és nyálkahártyát, valamint gyengíti a központi idegrendszert. A hosszan tartó érintkezés ekcémát és érzékenységet okozhat. Állatokon végzett tanulmányok kimutatták, hogy belégzése károsíthatja a májat.
* Sztirol vegyületek: a toluolhoz és formaldehidhez hasonlóan a sztirol illékony szerves vegyület, amely a bőr, a szemek és a felső légúti rendszer irritációját okozhatja. A krónikus kitettség hatással van a központi idegrendszerre; depressziót, fejfájást, kimerültséget és gyengeséget eredményez, valamint megzavarhatja a veseműködést is. Állatokkal kapcsolatos tanulmányok adatai szerint a sztirol lehetséges humán rákkeltő.
* A körömlakkok keménysége és kopásállósága érdekében néhány márka politetrafluoro-etilént (PTFE), teflont is tartalmaz!
teflon a perfluorozott vegyületekhez tartozik, amelyekről úgy tartják, hogy rákkeltők, szaporodásra ható méreganyagok és immunrendszert károsító toxinok. Az USA Környezetvédelmi Munkacsoportja által egy bizonyos perfluorozott vegyszerről, a perfluoro-oktánsavról (PFOA) készült jelentés feltárta, hogy ez az anyag az amerikai állampolgárok 90%-ának vérében jelen van. Némelyeknél olyan magas értékeket mutattak ki, mint a perfluorinátokat előállító gyárak munkásainál.
A PFC-k gyakorlatilag nem bomlanak le, és széles körben elterjedtek a környezetben. A legtöbb megfigyelő szerint még el sem kezdtük megérteni ezeknek a vegyszereknek az emberi egészségre vagy a környezetre gyakorolt teljes körű hatását.

Az eltávolítás

Miután a körömlakk sokáig megmaradó műanyag rétege megszáradt a körmünkön, erős oldószer szükséges az eltávolításához; ez pedig a körömlakklemosó. A körömlakklemosó általában acetont (irritáló hatású a szemre és tüdőre) és etil-acetátot (irritálja a légzőrendszert és szemeket; narkotikum és idegméreg, valamint káros a májra és vesére) tartalmaz. Ezek szárítják a bőrt, és gyengítik a körmöket, így azok egyre rosszabbul néznek ki.

Mik a lehetőségeink?

Ha felnőtt vagy, csupán két dolog közül választhatsz: vagy nem használsz körömlakkot, vagy pedig elfogadod, hogy ez egy mérgező keverék.
Szülőként akkor viselkedünk a leginkább felelősen, ha nem tesszük ki gyermekeinket (akik sokkal érzékenyebbek a mérgező vegyszerek hatásaira) az ujjaik végén található toxikus egyvelegnek. És bár a kislányok nagyon „cukik” kifestett körömmel, felejtsük el a körmeik kilakkozását!
Vannak bizonyos kivételek, pl. a Provida által gyártott tiszta lakkok, amelyek természetesebb lakkanyagot használnak (pl. sellakk), és növényi alapú alkoholt tartalmaznak. Mégis a megfelelő körömhigiénia (vagyis a körmök tisztítása és ápolása), és az alkalomszerű manikűr a legjobb és legzöldebb módja annak, hogy a lehető legegészségesebb körmökkel büszkélkedhessünk.

A káros anyagokról: http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=342

 

Pat Thomas

Forrás: The Ecologist 2009. november. A kiadó engedélyével fordította Pócsa Andrea

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162