Talita

Keresztény női magazin

Közösségi ábránd egy buszmegállóban

Buszmegallo
Júliusi meleg reggel. A falu egyik buszmegállójában ülök és várok.

A szemem még csak résnyire van nyitva, és azon tűnődöm, vajon a kikészített ruhák közzé tettem-e kis szoknyát, ahogy tegnap este a lányom kérte. Miközben ezen tűnődöm, megérkezik egy néni babos otthonkában.

Hova-hova? – kérdi. Szóba elegyedünk. Beszélgetés közben felnevet, felfedezi, hogy fordítva vette fel az otthonkáját, és már fordítja is ki. Közben megérkezik egy idős bácsi, aki panaszkodik a nagy melegre. Pár perc múlva befut egy középkorú hölgy kislányával, aki egy gitárt cipel magával. Az öreg néni érdeklődik a kislánytól, hogy hova viszi a gitárt. Megtudjuk az anyukától, hogy a nagyihoz viszi, mert szereti a nagyi, ha gitározik neki az unoka. Az idős néni nosztalgiázni kezd. Amikor ő még kislány volt, a citera volt a divat. Az idős bácsi is bekapcsolódik ebbe a nosztalgiázásba. Közben még két hölgy csatlakozik hozzánk. Ők is bekapcsolódnak, ha nem is szóban, de figyelemben.

Elgondolkodtam, miközben ültem a buszmegálló padján, egy kicsit úgy néztem a falubeli embereket, mintha filmet néznék. Milyen szép lenne, ha úgy írnám, hogy falumbeli, de mivel nem itt születtem, így nem érzem ezt hitelesnek. Pedig a szívemben már érik egy ideje az „m” betű. Nézem őket, ahogy beszélgetnek, nevetgélnek, és ez elvileg olyan természetes, hogy nem is értem, miért meditálok ezen, de eszembe jut a városi lét, ahol az emberek gyakran még a közvetlen szomszédjukkal se beszélgetnek, nem is ismerik őket. Szeretnék egyszer egy városi buszmegállóban is hasonlót tapasztalni, mint ezen a júliusi reggelen, itt, a falu(m)ban.

 

R. Nagy Csilla

Kép


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162