Talita

Keresztény női magazin

Kolbászos lencseleves

Lencseleves
Nászajándékba kaptam valamikor régen egy éttermi szakácskönyvet. Bizonyára ismerik néhányan a szentendrei Aranysárkány éttermet – nem éppen az átlagpolgárok ebédlője, viszont finom és különleges ételek szerepelnek az étlapján. Gondoltam, én nem fogok ebből a könyvből sokat főzni, biztosan tele van számomra megvalósíthatatlan ételekkel. Szerencsére mégis találtam benne néhányat, amivel gazdagíthattam a családi menüt.

Legjobban a kolbászos lencseleves vált be, amit egy apró fortéllyal (mustárral) tettek különlegessé az Aranysárkány szakácsai. Nálunk minden évben ez az újévi ebéd – remélem, a Talita olvasói egy átlagos hétköznapon vagy hétvégén is szívesen fogadják!

Hozzávalók négy személyre (az arányoktól kissé el lehet térni):

15 dkg lencse
20 dkg füstölt kolbász (én vegyesen füstölt és főzőkolbászt vagy virslit használok)
5 dkg vöröshagyma
10 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
5 dkg zeller
3 cikk fokhagyma
1 evőkanál mustár

őrölt bors
2 evőkanál borecet
2 babérlevél
1 evőkanál liszt
1 evőkanál zsír
2 dl tejföl
(Én még szívesen teszek bele apróra vágott petrezselymet is.)

A lencsét kiválogatjuk, megmossuk, langyos vízben félóráig áztatjuk. A fehérrépát és a zellert apró kockákra vágjuk (ha fás, inkább hagyjuk nagyobb hasábokban, hogy könnyebben eltávolíthassuk), a sárgarépát és a kolbászt karikázzuk, a hagymát apróra vágjuk.

A lencsét kb. 1 liter hideg vízben főzni kezdjük. (A végén majd feltölthetjük a levet a négy személynek elegendő mennyiségre.) Ha félig megpuhult, hozzáadjuk az előkészített zöldségeket, a babért, kevés sót és a kolbászkarikákat. A zsíron a lisztet állandóan kevergetve világosbarnára pirítjuk, megforgatjuk benne a vöröshagymát, majd a tűzről levéve beletesszük a zúzott fokhagymát. Mustárt és tejfölt keverünk bele. A levesbe öntjük, néhány percig forraljuk. Sóval, őrölt borssal és borecettel ízesítve tálaljuk.

Tipp: A kolbász héját langyos vízben néhány perc alatt fellazíthatjuk, így könnyen lehúzható. A főzőkolbászt – mivel hamarabb megfő, mint a füstölt – elegendő a sűrítés utáni újraforraláskor a levesbe tenni.

Kölnei Lívia

Forrás: Négy évszak ételei. Ősz az Aranysárkány vendéglőben. Budapest, Corvina, 1987.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162