Talita

Keresztény női magazin

Kozona és csángó galuska – Nyisztor Tinka a moldvai étkezési szokásokról

nyisztor1
Hányszor esznek egy nap a csángók? Mi a savanyúleves? Hogyan kapcsolódik a vallás és a táplálkozás? Ezekre is válaszolt dr. Nyisztor Tinka etnográfus a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumában tartott, kóstolóval egybekötött előadásán.

Miközben a szemünk előtt készült a kozona, a moldvai ünnepi kalács, az előadó beavatott a készítés fortélyaiba, s elmesélte, hogy miért akart etnográfus lenni.

– Anyai nagyapám híresen jó adatközlő volt, sokat járt hozzá Domokos Pál Péter, a csángómagyar népdalok és hagyományok gyűjtője, engem pedig érdekelt, miért jön hozzánk olyan gyakran. Hamar kiderítettem, hogy az én kultúrámmal foglalkozik, s én mindent tudni akartam a saját kultúrámról. Így lettem aztán néprajzos. Táplálkozástudománnyal Budapesten az ELTÉ-n kezdtem foglalkozni. Kemény dió ám ez a téma, hiszen egy asszony se szereti, ha belesnek a konyhájába!

nyisztor2

nyisztor3

Ma sok moldvai a szülőföldjétől távol él, dolgozik, de a nagy ünnepekre összegyűlik otthon a nagycsalád. Ilyenkor minden a hagyományok jegyében folyik. Az emberek ragaszkodnak a főztjükhöz, a szokásaikhoz. Megtudtuk, hogy az ünnepi étrend igen lassan változik. A moldvai Pusztinában a lakodalomban, a halottas torokon még ma is az a fő szempont, hogy minél több legyen a vendég.

A moldvai csángómagyarok ünnepi eledele a galuska. Ennek az ételnek a Vajdaságban dalma, a románoknál sarmale a neve. Magyarországon talán a formája miatt nevezték el galuskának. Sokan töltött káposztának mondják, de pontosabb a tőtike kifejezés.

nyisztor4
Mi van benne?

A húst különféle zöldségekkel, így például paprikával, paradicsommal, káposztával, sárgarépával, zellerrel lazítják (eredetileg nem is került bele hús). Ebbe a galuskába bőven tesznek kukoricakását, s össze kell dagasztani, mint a kenyértésztát.

Szőlő-, sóska- vagy káposztalevélbe göngyölik, aztán lassú tűzön két-három órát főzik.
Megtudtuk, hogy mikor jó a levelet szedni s eltenni, s hogyan kell sózni.

nyisztor5
A galuskát meg is kóstoltuk, és lehetőséget kaptunk, hogy mi is megtanuljuk a göngyölését.

nyisztor6
nyisztor7
nyisztor8

Hányszor esznek a csángók?

A viccben a tudós megkérdezi a csángó gyereket:. „Te gyerek, hányszor esztek ti egy nap?” A gyerek válasza: „Egyszer-egyszer egyszer, egyszer-egyszer kétszer, egyszer-egyszer egyszer sem.”

Háromszori étkezésről szó sem volt. Ebben a középkori paraszti hagyományt fedezhetjük fel. Az ebéd már kilenc órakor puliszka, meg leves, és este, munka után jön a vacsora, és ennyi volt az étkezés. Ez bizony csak kettő.

A leves meg minél savanyúbb, annál sebesebb – így mondják Moldvában. A középkorban egész Európában a savanyú ízvilág volt a jellemző. Ma az édes dominál, de Moldvában megmaradt a savanyú.

Nyisztor9

Nyisztor Tinka jelenleg falusi turizmussal foglalkozik Pusztinán, a legszerencsésebbek az ő házában kóstolták már a főztjét, a közel olyan szerencsések Budapesten, például a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Az érdeklődők számára kihagyhatatlan olvasmány Nyisztor Tinka könyve, mely recepteket is tartalmaz.

 

Tánczos Erzsébet

Forrás: netfolk.blog

A képek a szerző tulajdonai.

Moldvai csángókról szóló írásainkból:

“Áldja az a jó Máriecska!” – Hogy köszönünk ma?

A mámikák még csángó magyarul válaszolnak

Csángó mozaikok 1.

Csángó mozaikok 2.

Ismét Csángóföldön 1. – “Miféle népek is vagyunk mük?”

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162