Kukoricasaláta házi majonézzel
Régebben nyers tojásból készítettük itthon a majonézt. Ettől mindig idegenkedtem egy kicsit. Egy idő után felfedeztem, hogy a főtt tojássárgája ugyanúgy megfelel a célnak!
Hozzávalók:
1 doboz konzerv vagy 25 dkg mélyhűtött kukorica
1 doboz (330g) tefföl
fél dl étolaj
1 tojás
1 kk. mustár
2 kk. porcukor (ízlés szerint)
1 kk. só
pár csepp citromlé, esetleg fehérbor
kapor (szárított vagy méylhűtött)
fél fej vöröshagyma (ízlés szerint)
Elkészítés:
A tojást keményre főzöm, kihűtöm, majd a sárgáját külön választva egy magas falú edénybe teszem, szétnyomkodom. Két nagy kanál teffölt, néhány csepp citromlevet adok hozzá, és nagyon lassan hozzáöntöm az olajat is, eleinte cseppenként, miközben mixerrel gyorsan keverem a masszát, hogy jól összeálljon. Ezután kanállal belekeverem a többi tejfölt, sózom, cukrozom, mustározom, ahogy a család szereti. (Jó tudni, hogy főtt tojássárgájával nem lehet annyira kemény majonézt készíteni, mint nyerssel!)
A kukoricát megfőzöm vagy leöblítem, ha konzervet használok, és összekeverem a majonéznek kicsit több, mint felével. (A maradék mártás megmarad reggelikhez vacsorákhoz, akár egy hétig is jó!)
Kis kaporral, hagymával ízesítem. (Ezt gyakran kihagyom, mert a gyerekek nélküle jobban szeretik.) A maradék tojásfehérjét is belekockázom.
Rántott zöldségekhez, húsokhoz és sültekhez is nagyszerű. És még egyetlen gyerekkel sem találkoztam, aki nem szereti!
TIpp:
Érdemes jó minőségű kukoricát vásárolni, mert a kemény, lisztes szemek elronthatják ezt az egyszerű ételt!
Kóczián Mária
A szerző fotójával
Salátáinkból:
Tweet