Talita

Keresztény női magazin

Kurt Vonnegut: Beszéljünk a nagycsaládról!

Large_Family2
Kurt Vonnegut
a 20. sz. második felének társadalomkritikus, szarkasztikus humorú amerikai írója. Itt a nagycsalád előnyeit ecseteli a maga sajátos, ironikus nézőpontja szerint.


Beszéljünk a szexről! Beszéljünk a nőkről! Freud azt mondta, nem tudja, mit akarnak a nők. Én tudom, mit akarnak: rengeteg embert, akikkel beszélgethetnek. Hogy miről akarnak beszélgetni? Mindenről.

Mit akarnak a férfiak? Rengeteg havert, és azt, hogy az emberek ne haragudjanak annyira rájuk.

Miért olyan sok a válás manapság? Azért, mert már nem nagycsaládokban élünk. Régen úgy volt, hogy amikor egy férfi és egy nő összeházasodott, az asszony sokkal több rokonnal beszélgethetett mindenféléről. A férj pedig sokkal több havernak mesélhetett ostoba vicceket.

Néhány amerikai, de tényleg csak nagyon kevés, még ma is nagycsaládban él. A navaho indiánok. A Kennedyk.

A legtöbben azonban, ha megházasodunk, csak egy új társat jelentünk a másiknak. A férjnek lesz egy új haverja, de az egy nő. A feleségnek lesz még valakije, akivel mindenféléről beszélgethet, de az egy férfi.

Amikor a házaspár manapság veszekszik, talán azt hiszik, hogy pénzről, hatalomról, a szexről vagy a gyereknevelésről vagy akármiről vitatkoznak. Pedig igazából azt mondják egymásnak, noha maguk sem tudnak róla, hogy „Kevés vagy nekem társaságnak!”

Egy férj, egy feleség és néhány gyerek – ez nem család. Ez csak egy rettenetesen sérülékeny túlélési egység.

nigeria_baby

Egyszer megismerkedtem valakivel Nigériában. Az ibo törzshöz tartozott, és hatszáz olyan rokona volt, akit ismert. Nem sokkal korábban született gyereke, ami a lehető legjobb hír a nagycsaládban.

A csecsemőt minden rokonának, a legkülönfélébb korú, méretű és alakú ibónak be akarták mutatni. Még a többi kisgyerekkel, a nála nem sokkal idősebb unokatestvéreivel is találkoznia kellett. Mindenki ölbe vette, aki elég nagy és stabil volt hozzá, hogy dédelgesse, gügyögjön neki, és elmondja, milyen szép, formás kisbaba.

Most mondják meg, nem szeretnének annak a babának a helyében lenni?

Az biztos, hogy én nagyon szeretném, ha lenne egy varázspálcám, és mindenkinek varázsolhatnék egy nagycsaládot – ha mindenkit ibová, navahóvá vagy Kennedyvé tehetnék.

De nézzük George és Laura Busht, akik bátor, rendes kis párnak tartják magukat! Óriási nagycsalád veszi körül őket, olyan, amilyen mindenkinek kellene – bírákra, szenátorokra, újságírókra, ügyvédekre és bankárokra gondolok. Nincsenek egyedül. Részben ezért is érzik olyan jól magukat, mert egy nagycsalád tagjai. Őszintén remélem, hogy Amerika végül megtalálja a módját, hogy minden polgárának nagycsaládot biztosítson – rengeteg embert, akiktől segítséget kérhetnek.

(Kurt Vonnegut: A hazátlan ember)

Big-Family

1. kép, 2. kép, 3. kép


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162