Talita

Keresztény női magazin

Kutyabajom

kutya1
Bevallom, ezzel a cikksorozattal van némi hátsó szándékom, mégpedig az, hogy egy kis reklámot csináljak a menhelyi kutyusoknak.

Kutyák rehabilitációjával, viselkedési problémák korrigálásával  foglalkozom.
Tizenöt éves koromtól kezdtem első kutyámmal a helyi munkakutya-kiképző iskolába járni, és akkor „szerettem bele”a kutyás életbe. Sok mindent tanultam a kiképzésről, kutyákról ebben az időszakban, amit a későbbiekben kamatoztattam mások kutyájánál is. Mindig szerettem állatok közelében lenni, foglalkozni velük. Jó látni, ha a kutyák is örömmel sajátítják el a különböző feladatokat.

Kutyás élet

Egy ideje rájöttem, hogy a kutyák rehabilitációja sokkal közelebb áll hozzám, mint a kiképzésük. Először is azért, mert segíthetek vele a kutyának és gazdájának. Másodsorban, mert sokkal többféle és másfajta  képességekre is szükség van egy rehabilitációs program, terápia kidolgozásánál, mint a kutyakiképzésnél.
Amikor időm engedi, önkéntesként egy állatmentő alapítvány menhelyén segítek a kutyusok szocializációjában, rehabilitációjában. Ezzel is növelni szeretném örökbefogadásuk esélyét.

Szomorúan tapasztalom, hogy ha egy család fejében megfordul az a gondolat, hogy kutyát vagy macskát szeretnének, nem merül fel első körben, hogy menhelyről hozzanak  új családtagot. Pedig ha tudnák, mennyire hálásak a menhelyi kutyusok, cicák! Ha örökbe fogadunk, azzal megmentünk egyet közülük. Segítünk valakinek, aki erre rászorul. Mivel a menhelyek általában zsúfolásig tele vannak, emiatt az újabb állatok elhelyezése gyakran gondot okoz. Ha örökbe fogadunk egy kutyát vagy egy macskát, máris segítettünk egy másik állatnak is, hiszen így egy férőhellyel több lesz a menhelyen.

Első napom a kutyamenhelyen

Emlékszem az első napomra, amikor az első kutyussal foglalkoztam. Lívia, a menhely vezetője mondta, hogy nemsokára családhoz kerül Dolly, egy fekete keverék kutya, és szükség lenne egy kis pórázhoz szoktatásra, hogy szépen menjen láb mellet. Ő volt az első menhelyen élő kutya, akivel foglalkoztam.
Ahhoz, hogy egy kutyát megtanítsunk szépen láb mellet menni, nem kevés idő kell. Így aztán én se számítottam csodára, és mivel kutyusunk még  egy kicsit félős is volt, így sok időt jósoltam a tanításra. Ehhez képest mégis csak néhány perc lett belőle, mert a kutya  hihetetlenül gyorsan elsajátította ezt a feladatot.
Azt gondolom, hogy a menhelyi kutyusok valami plusszal rendelkeznek. Tudjuk, hogy a kutyák nagyon rá tudnak hangolódni az emberre, de a menhelyi kutyusokban a megfelelés, az emberrel való együttműködés képessége sokkal erősebb, mint némelyik gazdával rendelkező társuknál. Nyilván a körülmények miatt.

Bár sok olyan internetes oldal van, ahol tájékoztatják a leendő gazdákat, hogy milyen tényezőket vegyenek figyelembe, amikor örökbe fogadnak egy kutyát, én mégis leírok néhány általam fontosnak tartott szempontot. Talán segítenek abban, hogy pár hét múlva ne fogalmazódjon meg az a gondolat, hogy „én nem ilyen kutyát akartam”!

Szempontok örökbefogadóknak

A választott kutya társunk, hűséges barátunk, házőrzőnk lesz éveken át, ezért érdemes alaposan szemügyre venni, tájékozódni, milyen kutyát is válasszunk. Nem mindegy, hogy ezeket az éveket boldog,  kiegyensúlyozott kapcsolatban vagy állandó feszültségben töltjük kutyánkkal.

Ne az legyen a legfontosabb szempont, hogy milyen a külseje a kutyának!
Figyeljük meg a kutya habitusát, vérmérsékletét is, mielőtt választunk!

A kutyának és az ember életvitelének összhangban kell lennie.

Egy idősebbnek vagy egy olyan embernek, akinek  mozgásigénye alacsonyabb, célszerű egy nyugodtabb, idősebb vagy kevésbé energikus kutyát választani – egy nyakigláb, örökmozgó, fiatal kutya helyett.

Nagy mozgásigényű kutyát csak akkor válasszunk, ha mi magunk is tele vagyunk energiával, és elég időnk is van arra, hogy mozogjunk, játsszunk a kutyával.
Ha nem vesszük ezeket figyelembe, és nem tudjuk a kutya mozgásigényét kielégíteni, az a későbbiekben különböző viselkedési problémákat okozhat, ami megnehezítheti a kiegyensúlyozott kutya-gazda viszonyt.

A kutyák jellemzésében, vérmérsékletében kérjünk segítséget a gondozóktól! Ha mód van rá, vigyük ki a kutyát egy kis sétára a menhely területén! Így alkalmunk nyílik egy kis ismerkedésre.

Ha már van egy kutyánk, és szeretnénk menhelyről örökbe fogadni még egy kutyát, érdemes elvinni a menhelyre a már meglévő kutyusunkat, és megfigyelni, hogyan reagálnak egymásra. Így nem viszünk „zsákbamacskát” vagyis -kutyát az otthonunkba, hisz még a hazaérkezés előtt kiderül, jól kijönnek-e egymással.

Következő rész:

Kutyabajom – Ha már hazavitted a kutyát

kutyabajom@gmail.com

Facebook-profil: Kutyabajom Kutyarehabilitáció
 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162