Langalló, kenyérlángos vagy pompos
Anyu születésnapjára én készítettem el az ünnepi ebédet. Megkérdeztem, mit szeretne enni, és ő a kenyérlángost választotta.
Könnyű dolgom volt, mert a tésztát csak le kellett koppintanom egy korábbi talitás pizza-receptből. Az egyszerűség kedvéért azért ide is leírom a hozzávalókat.
Tészta:
15 dkg rétesliszt
35 dkg fehér liszt
2 teáskanál porélesztő
2 kanál olaj (olivát szoktam használni)
2,5 dl meleg víz
só (kb. egy teáskanál)
cukor (kb. teáskanál)
Jól összedagasztjuk, majd konyharuhával letakarva egy órán át meleg helyen kelesztjük a tésztát. Egy nagy, kb. 30 cm hosszú tepsibe öntjük, és kézzel elegyengetjük. (Van, aki sütőpapírt tesz alá, de ha a tepsiben nem tapadnak le a tészták, akkor szükségtelen.)
Most következnek a rávalók:
1 nagy vödör tejföl, amibe
5 gerezd zúzott fokhagymagerezdet kevertünk
kb. 40 dkg füstölt sonka vagy tarja apróra vágva
1 nagy fej vöröshagyma vagy lilahagyma szálasra vágva
kb. 25 dkg sajt reszelve
Ilyen sorrendben kenjük-szórjuk a tészta tetejére, majd még félórát kelesztjük.
Előmelegített sütőben (180 fokon) kb. 20 perc alatt sül meg. Ha a sajt barnul a tetején, akkor már feltételezhetően a tészta is átsült.
Fantasztikusan finom! Mivel egy felnőttekből álló öttagú család ezt majdnem mind elfogyasztja ebédre, ajánlom, hogy eleve dupla adagot készítsetek, mert vacsorára újramelegítve is nagyon finom!
Gedai Eszter
Hasonló receptjeink:
Tócsi, tócsni, lapcsánka, lepcsánka, görhöny, matutka
Tweet