Ide nekem a lángost is!
Lángost legtöbbször strandon, vagy valamilyen vásárban eszünk, de divatos étel a különböző fesztiválokon is. Én nemrég életem legfinomabb lángosát az ónodi vásárban ettem.
Felbuzdulva nekiláttam otthon is lángost készíteni. Bár ez a lángos nem olyan, mint az ónodi, de azért ez is finom! Tejföllel kínáltam, és mivel a kertben volt petrezselyem, fokhagyma, bazsalikom, gondoltam, azt is teszek bele. Most írhatnám, hogy még a másfél éves kislányomnak is ízlett, de ez nem mérvadó, mert ő mindent megeszik, amit elé teszek. A lángoshoz való viszonya a családom többi tagjának is pozitív, mert elég hamar eltűnt az asztalról.
Íme a recept:
60 dkg liszt
1 dl langyos tejben elmorzsolt és felfuttatott 25 gr élesztő
3dl kefir
1 tojás
fél evőkanál só
fél evőkanál cukor
A hozzávalókat jól összedolgozom, dagasztom.
Félórát kelesztem. Úgy szoktam keleszteni a tésztákat, hogy ha nincs elég meleg, akkor a legalacsonyabb fokozaton 5 percig bekapcsolom a sütőt, majd miután kikapcsoltam, a konyharuhával lefedett tálat (amiben a tészta van) beteszem a meleg sütőbe.
Amikor letelik a félóra, kis gombócokat, kb. ökölnyi méretűeket készítek a tésztából, és ismét letakarom. Csak addig, amíg felforrósodik az olaj. Majd olajos kézzel nyúlok a tésztához, minden oldalról megnyújtom kicsit, úgy teszem be az olajba.
Jó étvágyat!
R. Nagy Csilla
Tweet