Talita

Keresztény női magazin

Lefegyverző szelídség – “Békehullámok a Dunán”

marta2
Az Európában is egyre erőteljesebben terjedő agresszió miatt létrejött nemzetközi ökumenikus rendezvénysorozat, a Békehullámok a Dunán elnevezésű program magyarországi eseményét 2011. április 20-án a budapesti Deák téren, a Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében rendezik. A konferencia kapcsán B. Pintér Márta evangélikus lelkésszel beszélgettünk.

Miért indították el az eseménysorozatot?

– Mert hittel könnyebb békésen egymás mellett élni. Programunk célja az ENSZ és az Egyházak Világtanácsa által meghirdetett „az Erőszak leküzdésére szánt évtized 2000-2010” elnevezésű kampány zárásaként – a Duna mentén élő egyházak összefogása. Közös akciónkkal szeretnénk felhívni a figyelmet a kiengesztelődésre.

Miért pont a Duna mentén élők?

– A Duna Európa második leghosszabb folyója, tíz országon halad át. Vízgyűjtő területe pedig további hét országot érint. Számos háborúnak, számtalan ellenségeskedésnek lehetett a tanúja a történelem folyamán. A partján élő evangélikus egyházak közül hat: a württembergi, a bajorországi, az ausztriai, a szlovákiai, a magyarországi és a romániai 2010 szeptemberében indította el a rendezvénysorozatát, hogy a folyó mentén lakók számára pozitív példát mutassanak. Az események 2011. július 2-án zárulnak, a bajor Neu-Ulmban – a württembergi „határon”, Ulmban.
Célunk bebizonyítani azt, hogy el lehet egymást fogadni krisztusi szeretettel. Az „erőszakmentesség kultúrája” megteremthető. Elképzelésünk szerint, ahogyan a Dunán szokott levonulni egy-egy árhullám, úgy adnák át egymásnak a szomszédos evangélikus egyházak a „stafétabotot” egy esztendőn át, hogy helyi, gyülekezeti közösségeikben felhívják a figyelmet e küldetés fontosságára.
Magyarországra 2011 áprilisában érkezett meg a program. A magyarországi központi rendezvényre 2011. április 20-án, nagyszerdán kerül sor Budapesten. Az evangélikus szervezésű, felekezetközi program mottója: Ellentámadás – Lefegyverző szelídség!

Ez akkor hadüzenet az erőszak ellen?

Itthon is szenvedünk az erőszak és az agresszió különféle formáitól. Ugyanakkor Jézustól, a Béke Fejedelmétől szelídséget és alázatot tanultunk. Hisszük, hogy az erőszaknak nincsen jövője. Jézus azt ígérte: „Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.” Ebben segít majd reményeink szerint bennünket a „Békehullámok a Dunán” programsorozat is. Mint Gáncs Péter elnök-püspök úr, a program egyik hazai védnöke mondta: célunk, hogy bátorítsunk az erőszak felismerésére és leküzdésére, keresztyénekként az erőszakmentes együttélésért való fellépésre, a kapcsolatok építésére, a béke lelkiségének megélésére. Központi kérdés: hogy miként válhat a Duna – Európa növekvő globalizációjának közepette is – a béke folyamává.
A másik hazai védnökünk Völgyessy Szomor Fanni, énekes szerint: ami a zenében a harmónia, az a kapcsolatokban a megértés, az anyaságban a gyengédség, a gyermekben a mosoly és a természetben a csend…Ha ezt mindennapi életünkben megvalósítjuk, akkor hozzájárulhatunk ahhoz, hogy mind világosabb, hangosabb és világosan hallható legyen az, ami egy szóval: Isten.

Mennyire lesz sokszínű a konferencia? Kiket láthatnak, hallhatnak a résztvevők?

– Az igen változatos program moderátora a már említett Gáncs Péter lesz, és Völgyessy Szomor Fanni adja az énekszolgálatot. A bevezető előadást Dr. Csepregi András, fasori iskolalelkész tartja. Víz Péter a menekültekről beszél. Bakay Péter, cigánymissziós lelkész és a sárszentlőrinci cigány gyülekezet képviselői azt mesélik el, hogyan működik a konfliktuskezelés a faluközösségben. Szűcs Teri, a Református Missziói Iroda munkatársa a kiengesztelődés munkáját emeli ki; Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke szintén a gyülekezetben történő konfliktuskezelést mutatja be. Börönte Márta, evangélikus lelkész az erőszakmentes kommunikáció fontosságára hívja fel a figyelmet. Beke László, baptista lelkész, a Pünkösdi Teológiai Főiskola oktatója pedig a családi konfliktuskezelésre ad példákat. Az előadások helyszíne a Deák Téri Evangélikus Gimnázium díszterme, Budapest V. kerület Sütő utca 1.

Közös istentisztelet is lesz?

– Igen, a konferenciát követően a 200 éves Deák téri gyülekezet templomában. Itt köszöntőt mond Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium minisztere és Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. Szolgálattevők lesznek: Steinbach József, P. Tóthné Szakács Zita, a Magyarországi Református Egyház Missziói Irodájának igazgatója; Mészáros Kálmán, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke; Kránitz Mihály, teológiai tanár, az Ut Unum Sint Ökumenikus Intézet elnöke; Reinhard Guib, a Romániai Evangélikus Egyház szász püspöke valamint Miloš Klátik, a Szlovákiai Evangélikus Egyház elnök-püspöke. Közreműködnek az aszódi, a fasori és a Deák téri evangélikus gimnázium diákjai. Igét hirdet: Gáncs Péter. Az énekszolgálatot Völgyessy Szomor Fanni és a Boyzless Voice, a 300 éves alberti evangélikus gyülekezet kórusa látja el.
Majd végül, bár ezt nem kérdezte, megemlékezés lesz a számunkra oly fontos Sztehlo Gábor Deák téri szobránál, ami egyébként Vígh Tamás szobrászművész alkotása.

Minderről mi az Ön személyes hitvallása?

– A „Békehullámok a Dunán” programba az egyházam jelölt, hogy képviseljem Magyarországot. Ma az erőszak szó hallatán főleg a családon belüli erőszak ugrik be az embereknek. Én a Női Missziói szolgálatomban sok bántalmazott nőt segítettem, amiről korábban sok cikket írtam. Nagyon fontosnak tartottam, hogy – eltérően a világi sajtó gyakorlatától – mi, egyháziak megfogalmazzuk a keresztény nézőpontot a témával kapcsolatban. Azt, hogy az erőszak, a gonoszság megfékezhető Jézus szelídségének erejével. Nincs az egyházi esztendőnek annyira agresszív időszaka, mint épp a nagyhét. Ekkor, úgymond töményen jelen van a Jézussal szembeni erőszak. De ott van Jézus szelídsége is, amellyel nem bírnak. Csak a tehetetlenségi erőtől hajtva küldik keresztre Jézust. Legyőzni nem bírják, csak elpusztítani. Ez bizony óriási különbség! Előadóink közt ezért lesz olyan, aki a mártírhalált halt, üldözött keresztényekről is szól majd.

Kovács Nándor

Kapcsolódó linkek:

http://www.evangelikus.hu/Members/bollazsu/bekehullamok-a-dunan-2013-istentisztelet-a-deak-teren/

http://www.evangelikus.hu/Members/bollazsu/bekehullamok-a-dunan-2013-istentisztelet-a-deak-teren/leadImage/image_view_fullscreen

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162