Talita

Keresztény női magazin

Lehet tiszta a szex? – 1. rész

https://itiswrittenforyou.files.wordpress.com/2012/12/cute-couple-romantic-lovers-adorable-romantic.jpg

Erre a kérdésre tíz emberből kilenc kapásból nemmel válaszolna, vagy valami olyasmit: miért kéne, hogy az legyen?

Átszexualizált világunkban egyre sűrűbben tapasztalunk visszacsapásokat ezen a téren. A hívő fiatalok ma már nem érzik kínosnak, ha nyíltan vállalják tisztasági fogadalmukat, sőt gyűrűt is viselnek, jelezve: a házasságig nem élnek nemi életet. Nekem tetszik ez a válasz, vonzónak találom a bátor ifjakat, akik nem tartanak attól, hogy prűdnek, bigottnak, homoszexuálisnak vagy simán csak a nemi életre alkalmatlannak tekintik őket kortársaik.

Örülök, hogy a gyerekeim egyházi iskolába járnak, ahol viszonylag védettek a mindennapi pornónézegetéstől vagy a szexuális kíváncsiság túl korai megélésétől. Ez nem jelenti azt, hogy a keresztény gyerekeket ne érdekelné a nemiség, és ne futnának bele egy-egy nem nekik való portálba, amikor beírják a keresőbe: pucér csaj, szex… Többnyire mégis felelősséggel gondolkodnak erről a témáról. Mert gondolkodnak.

Nemrég egy kiránduláson összejött két hetedikes diák, mire megkérdeztem a lányomat, mit szól hozzá. „Nagyon cukik, de nem tudom, mit akarnak egymástól 13 évesen” – válaszolta. „Megismerni a másikat, beszélgetni, együtt lenni” – próbálkoztam. „Jó, de ehhez minek kell összejönni?” „Mert ez erősebb kapcsolat, mint a fiú-lány barátság.” „Pont azért: minek?” Nem ilyen beszélgetésekhez szoktam hasonló korú klienseimmel – lepődtem meg, és a szívem mélyén örültem.

De nem azt sulykolják évtizedek óta a fejünkbe, hogy milyen káros, ha a szexszel ijesztgetjük a gyerekeket, vagy büntetjük érte őket? Meg hogy a gyerekeknek meg kell ismerniük a másik nemet? „A házasság előtt hagyni kell a próbálkozásokat, mert így megtanulhatják, mi jó saját maguknak illetve a másiknak, és jobb döntést hozhatnak.” „Nem gond a szexfilmek vagy más kiadványok nézegetése, legalább ebből is tanulnak, és végleg lerázhatják magukról a szexuális korlátozás évszázados béklyóit.”

A témával kapcsolatos félelemkeltés ma már csak a nagyon tudatlan vagy mélyen sérült emberek számára alternatíva. Az egyházi oktatási intézményekben nem eszköz a riogatás, bár a szakszerű felvilágosítás sem az erősségük még. A szaporodó válásokról illetve csökkenő házasságkötésekről, a szexuális élet mind korábbra csúszó elkezdéséről, az egyre gyakoribb serdülőkori teherbeesésről, a nemi betegségek nagy számáról szóló adatok tudatában viszont kimondhatjuk: a fenti feltételezések jobbára nem jöttek be. Ma már sokan újra fontolóra veszik a nem koedukált oktatási forma előnyeit.

Szintén meg kell említeni a férfiakat érintő potenciazavarok növekvő számát, amelyek egyértelműen kapcsolatba hozhatók a pornónézéssel és szexuális kiégéssel. Vagyis ha a gyerekek számára az internet minden értelemben a korlátlan lehetőségek világává válik, azon kaphatjuk magunkat, hogy a fiatal férfiak és nők egyre érzéketlenebbé válnak a másik nem irányában. A férfiakat régen nem hozza lázba egy csinos boka vagy térdecske kivillanása, de mindez extrém szintig fokozható: képzeljük el, hogy leányaink bájos idomai takaratlanul sem érdeklik majd ellenkező nemű kortársaikat! A férfiak viszont olyasmit várnak majd el már az első érintkezésnél, amit egy lány nem szívesen tenne meg. Nemhogy közelebb hozná őket egymáshoz a szexuális ismeretek ilyen formájú elmélyítése, de elidegenedéshez, eltávolodáshoz vezethet.

Vajon járhat-e veszélyekkel a másik véglet?

Lehet tiszta a szex? 2. rész

Szűcs Emese

Kép

A sorozat korábbi részei:

Lehet tiszta 1. – A tudomány?

Lehet tiszta 2. – A politika?


Hozzászólások

 • Aranka szerint:

  Szép dolognak tartom….
  De fél éven belül a második huszonéves férfival találkozom akinek súlyos potenciazavarai vannak. Saját bevallása szerint az önkielégítés miatt, ami problémamentes, de az asszony közelében nincs merevedése.
  Pedig az asszony gyönyörű, kedves, segítőkész.
  Az “imádkozz érte” igen kevés….
  S önkielégítés nélkül vajon még mennyit bír el egy férfi szervezete?
  Súlyosan életellenes az amire azt mondom: szép dolognak tartom…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162