Talita

Keresztény női magazin

Liv Ullmann: Milyen árat ér meg a dicsőség?

liv-ullmann1
Liv Ullmann, a híres norvég színésznő Amerikában is nagy karriert futott be, de érezte, hogy az nem az ő igazi világa. Küzdött, hogy a maga körén belül megtalálja a békét, és hogy meg tudjon elégedni a pillanatok adta örömmel és jóérzéssel, anélkül, hogy mindig többre és másra vágyna.

“Rajtakaptam magam, hogy a mindennapok során részvétlenül megyek el a közvetlen valóság mellett, később viszont ezt a valóságot teljes odaadással ábrázolom a színpadon. Ha az utcán egy részeggel találkoztam, nyomába eredtem, nem azért, hogy segítsek rajta, hanem hogy tanulmányozzam, hogyan rakja a lábát. milyen ernyedten lóg a karja, hogy himbálózik ide-oda a teste mellett.

Bizonyos emberek egyszerűen tárgyak lettek, akiket felhasználhattam hivatásom céljára. Letöröltem a könnyeit a figurának, akit játszottam, és vakon elmentem a házamban omló könnyek mellett.

Ó igen, láttam a veszélyt, és tétováztam.

Megismerkedtem egy sportolóval, aki elérte a csúcsokat. Elmesélte rekordfutását, ahol közte és a másik futó között a másodperc tizedrészei döntöttek. Mit áldozott fel ezekért a másodpercekért? Milyen volt az érem túloldala? A dicsőség néhány másodpercét napokkal, hónapokkal, évekkel fizette meg, amikor minden egyébre nemet kellett mondania.

Ez az vajon, amire én fel akarom tenni szabadságomat?

Összecsomagoltam, és hazautaztam Oslóba, aláírtam a szerződést a Norvég Városi Színházzal. Végre megint Norvégiához kötött a hivatásom…

Úgy láttam magam, mint árbócfigurát egy régi hajón. Milyen büszkén pompázik a hajóorron, és hasítja a habokat a távolba tekintve, miközben teste szorosan a hajóhoz tapad, amelyhez tartozik!”


Részlet Liv Ullmann: Változások c. önéletrajzi könyvéből. (Európa Kiadó, Bp., 1985. Fordította Csernus Mariann) 210-211.

Kép


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162