Málnás süti vaníliaöntettel
A málna és a vanília íze együtt a jó vajas tésztával: igazi nyári csemege a reggeli kávéhoz, délutáni teához!
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg margarin vagy vaj (megolvasztva)
16 dkg kristálycukor
4-5 dkg vaníliás cukor
4 tojás
35 dkg liszt
egy sütőpor
30-40 dkg málna
Az öntethez:
6-8 dl tej
egy tasak pudingpor
3 púpozott evőkanál cukor
Elkészítés:
A vajat a cukorral, vaníliás cukorral, majd a tojásokkal szép símára keverem. Hozzáadom az átszitált, sütőporral elkevert lisztet, és alaposan összedolgozom. Jó sűrű tésztát kapok így.
A megmosott málnát lecsepegtetve a tésztához adom és belekeverem. Nem kell megijedni, ha a málna összetörik! A süteménynek szép színe lesz tőle!
Kivajazott, morzsával megszórt tepsibe, tortaformába öntöm a masszát és lesimítom. Középmeleg sütőben kb. egy órát sütöm.
A pudingot a felhasználási javaslat szerint készítem el, csak több tejet adok hozzá, hogy hígabb, öntet jellege legyen.
A kész sütit egy kis hülés után kiborítom a formából és felszeletelem – most torta formában sütöttem, így tortaszeleteim lettek. Aztán az öntetet, ha lehet, még melegen ráöntöm. Díszíthetem a tetejét málnával, és lehet hozzá tejszínhabot is adni!
Ünnepi tortának is remek, csak akkor a pudingot nem hígabbra, hanem sűrűbbre készítem, és beborítom vele a tésztát.
Kóczián Mária
A szerző fotóival
Gyümölcsös sütemények még:
Univerzális piskóta és a keverőgép-matuzsálem
Gyümölcsös-diós lepény Polcz Alaine után
Tweet