Mángoldos tészta
Az egyik kedvencem. Gyerektáborban is csináltunk, a gyerekek egy része nagyon szerette, a másik bele sem kóstolt, mert a színe emlékeztette őket a spenótra.
Szeretem ezt az Európában sokáig elfeledett növényt, mert nem magvasodik fel, mint a spenót, levelei sokkal nagyobbak és szárazságtűrő. Ráadásul egy csomó A-, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz, és még foszfort, kalciumot, vasat, és magnéziumot is találtak benne.
Mivel az íze tényleg emlékeztet a spenótra, hasonlóan használom fel.
Kimegyek a kertbe, kezemben a mostanában vásárolt gőzölt vesszőből készült garaboly, egy olló, lábamon gumicsizma, mert sár van. Lemetszem a húsos száráról a mángoldot úgy, hogy a töve ne sérüljön. Ha az idő engedi, újra ki fog hajtani, ahogy nyáron is annyiszor.
A kerti csapnál vizet engedek rá, lecsurgatom. Beviszem, a tisztára suvikszolt mosogatóba teszem, a húsos szárat levágom róla, és félreteszem. Közben egy fej fokhagymát tisztítok, nyomón átpasszírozom, és olívaolajon megpirítom. Amikor már enyhén sárga, ráteszem a mángoldot, és ha egy kicsit összeesik, sózom, aztán lefedem.
Közben vizet melegítek, sót, olajat teszek bele, és amikor felforrt, beleteszem a spagettit. Megvárom, hogy újra forrjon, és elzárom alatta a gázt. Letakarom egy konyharuhával.
Miközben puhul a tészta, az összeesett mángoldhoz fél liter zsíros tejet öntök, és egy csipet őrölt szerecsendióval ízesítem, botmixerrel pépesítem.
Végül egy nagy serpenyőben a leszűrt és átmosott tésztát összekeverem a mángoldos szósszal, és 30 dkg füstölt sajtot reszelek rá.
Aztán, amikor mindez kész, a barátaimat megvendégelem, mert épp jönnek, és épp éhesek.
Ízlik nekik, mert dicsérik nagyon, és akkor újra kedvet kapok, hogy kimenjek kertbe, és leszedjem, mert ha mégis jönne a fagy, odalenne a bőséges termés. Így meg a hűtőszekrény fagyasztójában fogja végezni, ami mégiscsak jobb – a mi szempontunkból.
Konkoly Edit
A fotók a szerző felvételei.
Kapcsolódó receptjeink:
A spenótos tészta nem elég fotogén!
Itt a cukkini-szezon! – Cukkinis tészta
Tarhonyás csirke
Tweet