Talita

Keresztény női magazin

Matild – egy iskola, amit szeretnek a gyerekek

matild2
Ebben az iskolában vidámak, energikusak, szorgalmasak a gyerekek. Bármilyen furcsán hangzik is elsőre, alig várják, hogy átléphessék a suli kapuját, és megkezdjék a közös munkát. Az információkat szivacsként szívják magukba, feladataikat szeretettel végzik, sőt, azt állítják, az iskola nélkül nem is tudják elképzelni az életüket.

Nem szép, de népszerű

Mielőtt bárki azt hinné, hogy a legújabb fantasyba csöppent, gyorsan elárulom, nem egy mesevilágról, hanem egy valódi iskoláról olvashat az alábbiakban. A budapesti iskolának már a neve sem szokványos, hiszen nem egy híres emberről nevezték el, hanem – kérem, ne botránkozzanak meg – egy szőrös, tollas, struccszerű valamiről, akit Matildnak hívnak. A Matild Média Iskola vezetője szerint egy jó gyerekszervezet csakis alulról épülhet fel, így az iskola „keresztelőjekor” a gyerekeket kérdezték meg arról, ki legyen a névadójuk. Végül elsöprő többséggel a Matild nevű plüssfigurára esett a választás, akit a tanúr úr – Szabó Mihály – még a siófoki bazársoron vásárolt évekkel ezelőtt. Matild gyakran üldögélt a napköziben vagy éppen a biológia- és földrajzórákon, és mivel mindig a gyerekek közelében volt, hamar a kedvencükké vált. Az iskolások talán nem is gondolták a névválasztáskor, hogy a germán eredetű név hatalmat és harcot jelent. Gyakran hallani a közbeszédben, hogy a média hatalom, de mi lehet az, amiért harcolnak a matildosok, már ha harcolnak egyáltalán?

Van értelme

A budafoki iskolába valamivel több, mint hatvan diák jár az általános iskola felső tagozatától kezdve egészen a középiskola végéig. A Matildban komoly médiaképzést kapnak, tizenhatan tanítják őket, köztük számos (el)ismert újságíró, rádiós és televíziós szakember. A gyerekek kiváló kommunikációs képességeiről rögtön meg is bizonyosodom; már az is profizmusra vall, ahogyan fogadják, kísérik és informálják az érkező vendéget. Gyorsan körbefognak, végigvezetnek az iskolán, és oldottan, vidáman beszélnek arról, hogy pontosan miről tanulnak, és mit csinálnak a Matildban.
– Öt éve járok a Matildba, ennek legalább van értelme, nem úgy, mint az iskolai tárgyaknak. Azokat inkább csak leadják, azt mondják, tanuld meg, jegyezd meg, de úgy érzem, a tanárokat nem igazán érdekli, hogy mit kezdünk a megtanult információkkal – mondja Karáth Dániel. A 17 éves fiú szereti aktívan, hasznosan tölteni szabadidejét, és nehezen tűri, ha feleslegesen rabolják az idejét. A Matildban azonban minden percnek van értelme.

matild3

Már alig várjuk

A Matild Média Iskola egyik nagy vonzereje, hogy a fiatalok azzal foglalkozhatnak, amit igazán szeretnek, és egy pozitív gondolkodású, keresztyén értékrendet valló közösséghez tartozhatnak.
– A délelőtti tanítás, vagyis suli után jövünk a Matildba, itt mindig feltöltődünk, energiát kapunk. Alig várjuk, hogy együtt lehessünk. Szeretettel csináljuk ezt a munkát, talán azért is, mert nem kötelező. Sőt, muszáj jönni, mert e nélkül már nem is tudnánk élni – mondja nevetve Liptai Barbi, aki először a rádiós, majd a tévés műsorvezetésbe is beleszeretetett. Bár azt mondja, hogy eleinte nem volt túl nagy önbizalma, ma már könnyedén, mosolyogva ül a kamerák kereszttüzében. A Matild ugyanis nemcsak az FM 101.3 frekvencián hallható Rádió 6-nak gyárt műsort, hanem az Újbuda Televízióban, valamint a Duna Televízióban is műsoridőt kaptak.

Bécs Budapestre jön

Két évvel ezelőtt Ausztriában jártak a matildosok, ahol a Bécsi Egyetem médiatanszékének vezetőjével megállapodást írtak alá. Az egyetem szakmai tanácsokkal és iránymutatásokkal segíti az iskola működését. Andróczi Julcsi (Pulcsi) szerint azért is fontos ez a megállapodás, mert itthon nem mindig az igazság hangzik el a médiában, és azt gondolja, hogy külföldön más szellemben működik a sajtó, amit nálunk is meg lehetne valósítani.
– Azt szeretnénk, hogy a média legyen az emberért, és ne fordítva. Thomas Bauer professzor már világszerte létrehozott médiakurzusokat, és rajtunk keresztül most Bécs is megérkezhet Budapestre – teszi hozzá Pulcsi.

Nagyon kell akarni

Menjünk melózni – adja ki az utasítást Szabó Mihály igazgató, akit egyszerűen csak Misinek hívnak a diákok. A saját kivitelezésű rádióstúdiót Misi építette és Mese burkolta. Az este első műsorvezetője a kárpátaljai diáklány, Zsani. A megérzésekről beszélgetnek egy református lelkipásztorral. A stúdióban hetente két-három interjút vesznek fel, amit a Rádió 6 tűz a műsorára felvételről. Nagy a nyüzsgés a stúdióban: a műsorvezető és a vendég elfoglalja a helyét, a technikus a keverőpultnál áll, majd jelez, hogy minden kész, és indulhat a felvétel. Körben fiatalok ülnek, akik azért jöttek a stúdióba, hogy tanulhassanak a rádióinterjúból. Rádiósjelölt az lehet, aki nagyon akarja a „rádiósságot”. Felvételizni kell írásban és szóban is, a feladat pedig nem egyszerű: ismeretlen szöveget kell felolvasni mikrofonba. Közben Zsani, majd Barbi profikat meghazudtoló érettséggel kérdeznek, a vendégnek pedig nincs nehéz dolga, minden adott egy jó interjúhoz ebben a környezetben. A Matild szabályzata szerint nem szabad felkészületlenül interjút készíteni. A beszélgetőpartnereknek és a témának már napokkal korábban utána kell nézni. A sok vidámság és jókedv mögött komoly munka és felkészülés áll.

Másik út

El ne felejtsem, azzal kezdtük, hogy harcolnak-e a matildosok. A fiatalok azt mondják, hogy igen. A maguk eszközeivel. Szinte mindannyian elit iskolába járnak, ahol a diákok nyolcvan százaléka dohányzik már tizenöt évesen is, hétvégenként pedig sokan drogoznak és isznak. A matildosok a tisztaság mellett tették le a voksot. Szeretnék megmutatni, hogy van itt egy közösség, ami eltérő utat jár be.

Fekete Zsuzsa írása a http://www.parokia.hu-n

Fotók és még több információ: http://www.matild.hu/

Korábbi, iskolával és gyerekneveléssel kapcsolatos cikkeinkből:

Maria Montessori: „Segítek abban, hogy egyedül csinálhasd.”

Utcagyerekek és a fizikai munka

Miért nem oktatnak az iskolák?


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162