Mediterrán ínyenc saláta
Itália tengerparti hangulatára emlékeztet ez a gazdag, erőteljes ízhatású saláta. Valós és elképzelt utazások emlékét idézi…
Hozzávalók 4-5 főre:
1 nagy cukkini
(párolásához 1 ek étolaj, só, szárított borsikafű vagy oreganó)
10 dkg szárított, olajos paradicsom (konzerv)
20 koktélparadicsom
1 fej jégsaláta
2 kis doboz tőkehalmáj konzerv (olaja nélkül)
1 marék metélőhagyma
2 gerezd fokhagyma
15 dkg camembert sajt
fekete olíva bogyó ízlés szerint
A cukkinit megpucolva, kockákra vágva olajon kissé átpirítom, majd borsikát és sót szórok rá. Fedővel lefedem, hogy a levét kiereszthesse, és néhányszor átforgatva puhára párolom.
A jégsalátát keskeny csíkokra vágom, hozzáteszem a feldarabolt tőkehalmájat, az olajos szárított paradicsomot a levével együtt, a párolt cukkinit, a kockázott camember sajtot, az összezúzott fokhagymát, az apróra vágott metélő hagymát. Összeforgatom. (A fenti képen még az összekeverés előtti állapot látható.) Sózni nem kell, hiszen a cukkini és a szárított paradicsom olajos leve is sós. Ízlés szerint kevés citromlevet is csorgathatok rá. Díszítem a félbe vágott olívabogyókkal és koktélparadicsomokkal. Néhány órára hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalási tipp: Olajban kisütött halrudacskákkal vagy paprikás lisztes bundában sült tengeri halfilével igazán finom!
Kölnei Lívia
A képeket a szerző készítette.
Mediterrán jellegű ételeinkből:
Mediterrán-magyar menü: olaszos paradicsomleves és szabolcsi lapcsánka
Tweet