Medvehagymás süti
Lépten-nyomon arról hallottam, mennyire egészséges ez az igénytelen növény. A zöldlevelek íze a fokhagymáéra hasonlít. Felfedeztük, hogy nem messze a lakóhelyünktől egész medvehagyma mező virul. Azóta családunk egyik kedvence.
A legfinomabb frissen, szendvics mellé vagy salátába keverve, de azért kísérleteztem azzal is, hogyan használhatnám fel sütve vagy főzve. Íme, az egyik eredmény!
Hozzávalók:
1 csokor – kb. 10 levél medvehagyma
50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 tasak instant élesztő (50 dkg liszthez)
1 nagy tojás (vagy 2 kisebb)
2 teáskanál só
2 dl tejföl
egy kis víz vagy tej (hogy a tészta lágy legyen)
20 dkg sajt
A lisztbe belekeverjük az élesztőt, majd összemorzsoljuk a margarinnal. Beleszórjuk a megmosott és apróra vágott medvehagymát. A sót elkeverjük a tejföllel és a tojással, majd egybedolgozzuk az egészet. Belekeverjük a sajt felét is. Annyi vizet vagy tejet tegyünk hozzá, hogy képlékeny tésztát kapjunk.
Vizes tenyérrel belesimítjuk egy magas falú tepsibe. Tetejére szórjuk a megmaradt sajtot. Én szórok még – ha van otthon – az egyik felére köménymagot, a másikra lenmagot. 160 fokon kb. 35 percig sütöm. Az elkészülés előtt 10 perccel kiveszem, és megszórom a tetejét pirospaprikával, így sütöm készre. (Ha már az elején megszórnám pirospaprikával, megégne és megkeseredne rajta.)
Ha kihűlt, keskeny szeletekre vágjuk. Jól záródó edényben néhány napig nem szárad ki.
Pikáns, fűszeres ízű sütemény, nekünk ízlett!
Kölnei Lívia
Lívia egyéb receptjei:
Sertésszelet karfiollal és besamellel
Tweet