Talita

Keresztény női magazin

Megérni az üdvösségre – segítségül hívva a pszichodrámát is!

sargabarackA vakáció alatt szeretjük a laza témákat, ez a jól megérdemelt pihenés ideje. Érik sorra a finomabbnál finomabb gyümölcs, és nem tudunk betelni a zamatokkal és a hűsítő hullámokkal. De van, akit a pihenés alatt is foglalkoztatnak komoly témák, sőt, lehet, hogy akkor rohannak meg igazán minket azok a lényeget érintő kérdések, amelyeket év közben sikeresen el tudott nyomni a sok tennivaló, a nyüzsgés.


Nem tudjátok, milyen lelkület lakik bennetek” mondja Jézus. Ha ezt magunkra értelmezzük, és komolyan vesszük azt, hogy üdvösségre kaptunk meghívást, igencsak elgondolkodunk. Hiszen megtértünk mi már sokszor: számtalan alkalmunk volt már megtapasztalni, hogy nem a „szűk mezsgyén” járunk. Máskor viszont elégedetten dőlünk hátra, mi jók vagyunk, az a másik – házastársunk, szomszédunk, munkatársunk, stb. – a hibás, hiszen napnál is világosabb, hogy megint ő kezdte a vitát, ő rombolta szét az idillt. Azért van közben egy homályos érzésünk, hogy valamiképp mi is részesei vagyunk ennek a játszmának. Nem látunk világosan a magunk megítélésében.

Nem is könnyű a megtérés akkor, ha nem tudjuk, hogy elkóboroltunk, ha nem vesszük észre, hogy rossz úton járunk. Ezen segíthet a Szentlélek világossága, ha ebben a kegyelemben részesülünk, ha képesek vagyunk kapcsolódni Istenhez. Más oldalról közelítve az önreflexiós képességünk fejlesztése, az önismeretben való előrehaladás is sokat tehet hozzá, hogy legyen erőnk elismerni a hibáinkat, azokat képesek legyünk meglátni és elfogadni. Ez már fél siker a lelki növekedéshez.

Ugyanakkor szükség van még arra, hogy legyőzzük a változással kapcsolatos kezdeti ellenállásunkat. Ehhez egy bizalmi légkörű csoport a legideálisabb, amelynek tagjai szintén motiváltak a növekedésben. Azok számára, akik szeretnének egy ilyen közegben közelebb jutni önmagukhoz, a pszichodráma módszerét javaslom, amely során a lélek saját tempójában tud feltárulni és növekedni. A finom előrehaladás és néhány „biztonsági intézkedés” segít abban, hogy a folyamat során a kinyíló, megnyíló lélek ne szenvedjen újabb sérüléseket, és közben a régi sebek elkezdjenek beforrni.

Egy ingyenes Kóstolgató várja Budapesten, július utolsó keddjén azokat, akik szívesen bővítenék eszköztárukat ahhoz, hogy mielőbb eljussanak az érés magas fokára, minél közelebb kerüljenek az üdvösséghez még itt a földi életben, hogy örömük egyre teljesebb legyen. Részletekről érdeklődni a szerzőtől lehet csilla.deak.baksa(kukac)gmail.com címen.

Deák-Baksa Csilla pszichodráma asszisztens, coach

Kép

Korábbi, önismerettel foglalkozó cikkeinkből:

Önismereti csoport indul

Jean Vanier: Jézus önismeretre hív!

Keresztények és a depresszió?!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162