Talita

Keresztény női magazin

Mi az iszlám lényege?

muszlim_nk
Belgiumban 25, illetve 20 év börtönre ítéltek egy muszlim házaspárt a lányuk meggyilkolásában való bűnrészességért. A kamasz Sadia halálos szégyent hozott a családjára: nem volt hajlandó hozzámenni a vőlegényhez, akit szokás szerint szereztek neki … Pakisztánban.

A belga Le Soir cikkéből értesültem, hogy Niger amúgy is éhező, nyomorgó népét saríapárti iszlám fegyveresek nyomorítják még tovább északról, a Kadhafi-rezsim bukása nyomán Líbiából szerzett fegyverekkel. Céljuk, hogy véget vessenek a bűnös modern oktatásnak, azaz a lányok ne járhassanak iskolába. Elképesztő, hogy a Kr.u. 1000 táján tudományban még Európa előtt járó arab világ ide jutott: az iszlám szélsőségesek 2012-ben a nők tudásszerzését látják a legfőbb veszélynek. Az írás-olvasás és a négy számtani alapművelet lenne az erkölcsi züllés melegágya?

Egy másik cikk arról tudósít, hogy Belgiumban 25, illetve 20 év börtönre ítéltek egy muszlim házaspárt a lányuk meggyilkolásában való bűnrészességért. A kamasz Sadia halálos szégyent hozott a családjára: nem volt hajlandó hozzámenni a vőlegényhez, akit szokás szerint szereztek neki … Pakisztánban. A gyilkosságban való részvételért 5 évet kapott a lány nővére és 15 évet a bátyja, ő adta le a halálos lövéseket! Hány ilyen család élhet Belgiumban, és hány Európa egyéb országaiban? Mennyi némán viselt terror húzódik meg egy-egy rivaldafénybe emelt ügy mögött? Vajon az iszlámhívők többsége szerint ez a család vérlázító, alávaló gaztettet követett el, vagy ellenkezőleg, jutalom várja őket a túlvilágon, és hajrá, becsületgyilkosok? A radikális iszlám szemszögéből pedig az iskola okolható, az “fertőzte meg” a lány gondolkodását? Mit szól az ügyhöz az iszlám teológia, mit szólna a Próféta, és vajon hogyan vélekedik erről a Mindenható? Ha helytelenítik, hogyan érvényesül ez a gyakorlatban, a napi igehirdetésben? A lelkem mélyéig felkavarva nehezemre esik, de igyekszem nem általánosítani, nem elkapkodni a következtetéseket, főként nem összemosni az iszlám arab és más nemzetbeli híveit, illetve radikális és mérsékelt követőit.

A demokrácia lényegéhez tartozik a kulturális sokszínűség, amely gazdagít bennünket. Csak a hülye hagyja azonban, hogy a toleranciával visszaélők a kontinens 21. századi mindennapjainak részévé tegyék az ókori mércével is perverz barbarizmust. Őrületes, feloldhatatlan ellentét feszül a között, hogy a keresztény gyökerű Európa emberszeretetből eltörölte a halálbüntetést, és a között, hogy huszonöt éven belül négy olyan embert bocsát vissza a társadalomba, akiknek meggyőződése, hogy halált érdemel, aki kényszer helyett szerelemből házasodna, és hogy a halálbüntetés családon belül végrehajtható.

Hitem szerint Isten saját képmására teremtette az embert, és úgy szerette a világot, hogy egyszülött fiát adta érte, aki saját életét adta a világ életéért. Tény, hogy a történelem sötét óráiban a kereszténységgel visszaélve is sikerült gyilkolni, de tény az is, hogy az egyház legádázabb kritikusai lejárhatják a lábukat, míg olyan keresztényre akadnak, aki szerint ez összeegyeztethető a jézusi tanítás lényegével, netán kifejezett erény az ítélet napján.

Minél többet foglalkozom a témával, annál kevésbé tudom, mi az iszlám lényege. Maga a szó “teljes alávetés”-t jelent, de mi következik ebből? Alázat és hit, remény, szeretet, ahogy az én logikám sugallná, vagy teljes szellemi napfogyatkozás és vakbuzgó, embertelen, agyatlan erőszak? Addig is, amíg kiderül, a muszlim bevándorlóknak hitelt érdemlően bizonyítaniuk kellene, hogy nálunk letelepedve képesek és hajlandóak európai értékrend szerint élni.

Vértes László

 

Vértes László blogja

Nyitókép: innen.

Kapcsolódó cikk:

Miért tér át az iszlámra egy magyar nő?


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162