Talita

Keresztény női magazin

Mi történik az agyunkkal, ha kevesebbet eszünk?

eves
A mértéktelen étkezés öregíti az agyat, míg a kevesebb étel bekapcsol egy molekulát, amely elősegíti az agyszövet fiatalon tartását – állítják a római Szent Szív Katolikus Egyetem orvosi fakultásának munkatársai.

Az olasz kutatók által kísérleti egereken tapasztalt jelenség kulcsa a CREB1 nevű molekula, melyet a kalóriamegvonás aktivál. A CREB1 számos génre hatással van, amelyek az agyműködésben és a hosszantartó működés megőrzésében töltenek be alapvető szerepet.
A kutatásban részt vevő Giovambattista Pani szerint a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban közölt felfedezés a jövőben új gyógyszerek alapja lehet, melyek az agyra előnyös hatást gyakorolnak.
A kísérlet folyamán alkalmazott kalóriamegvonás azt jelentette, hogy az állatok csak a normál fogyasztás során bevitt étel 70 százalékát vehették magukhoz. Ezek az egyedek nem híztak el, nem alakult ki náluk cukorbetegség, kognitív teljesítményük és memóriájuk javult, továbbá kevésbé agresszíven viselkedtek. Az Alzheimer-kór kialakulásának esélye is kisebb volt esetükben, a betegség tünetei pedig kevésbé bizonyultak súlyosnak, mint a túletetett állatok esetében.
Azok a genetikailag módosított egyedek, amelyekből hiányzott a működő CREB1, szellemi teljesítmény szempontjából pontosan ugyanazokat a tüneteket mutatták, mint a túletetett vagy az idősebb állatok.

Számos tanulmány alátámasztotta már, hogy az elhízás rosszat tesz az agynak, mert korai öregedést okoz, és elősegíti az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulását. Ezzel szemben a kalóriaszegény étrend fiatalon tartja az agyat. A jelenség pontos molekuláris mechanizmusát viszont idáig nem ismerték.
A kalóriamegvonás aktiválja a jelenségben érintett CREB1-et, melynek működése a memóriaszerveződésben, a tanulás folyamatában és a koncentrálásban alapvető fontosságú. A nagyfokú aktiválás akár egy alkalommal történő kalóriabevitel-csökkentéssel elérhető!

 

 

forrás: http://hvg.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162