Talita

Keresztény női magazin

Miért jó a tönkölybúza?

tonkoly1
A tönkölybúzát a nyolcvanas évek végén „fedezte” fel egy agrármérnök, Kalmár Gergely. Ezzel az ősbúzával táplálkozott a világ egészen 1860-ig, majd évtizedeken át nem került ki a kutatólaborok génbankjaiból. Aztán a csernobili katasztrófa után szükség volt olyan búzára, amely egészen biztosan nem kapott sugárszennyezést.  A tönkölybúzából készült kenyér összehasonlíthatatlanul egészségesebb a hagyományos búzakenyereknél.

Miért egészségesebb a tönkölykenyér?

A szakemberek szerint a hagyományos gabona emészthetősége adalékanyagok és ízfokozók nélkül is csak 24-30 százalékos. Sok benne a ballasztanyag, amely jelentős mértékben felelős bizonyos allergiák és hasnyálmirigy-megbetegedések kialakulásáért. A tiszta tönkölybúzából készült kenyér viszont kevesebb ballasztanyagot és sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaz.

Tíz deka tönköly fehérkenyér tartalma: 19 gramm fehérje, 44 gramm szénhidrát, 3 gramm zsír.

A teljes kiőrlésű lisztből készült tönkölykenyeret viszont még ennél is jobb adatok jellemzik: miközben magasabb a fehérjetartalma, kisebb a szénhidrát- és még alacsonyabb a zsírtartalma. Ráadásul B1-, B2- és B6-vitamint is tartalmaz, de a B12 jelenléte is kimutatható. Fontos, hogy sokáig eltartható, és tíz deka kenyér fedezi egy felnőtt teljes napi fehérje-, vitamin- és ásványianyag-szükségletét. Vegetáriusok számára különösen fontos táplálék, mivel rendelkezik azzal a teljes értékű aminosavval, amely a húsban található. Cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott, hiszen klinikai kísérletek igazolják, hogy a tiszta tönkölybúza fogyasztói körében javul a diabetesben szenvedők állapota, egyes esetekben a gyógyszeradag is csökkenthető. Természetesen mindig ki kell kérni az orvos tanácsát, mielőtt a beteg tönkölykúrába kezdene.

Nem csak kenyérhez

A tönkölybúzát nem csak kenyerek alapanyagaként lehet használni. Tönkölykóstolókon például előételként gabonaszalámit tálalnak, majd búzából készült szeitánt „rántott húsként”, az ebédhez gabonasör szolgálja a felfrissülést, majd a desszertet gabonakávéval lehet leöblíteni. Ezenkívül sok bioboltban kapható a tönkölybúza szárított héjával töltött párna, amelyen azért megnyugtató az alvás, mert a héj még sokáig őrzi a mag egészséges energiáját.
Két egyszerű, de finom tönkölyrecept
Szeretnéd te is kipróbálni a tönkölykenyeret? Megtapasztalnád jótékony hatásait? Vigyázz, nem minden tönkölykenyér mentes az adalékanyagoktól! Ha biztosan tökéletes minőségű kenyeret szeretnél fogyasztani, a legegyszerűbb, ha te magad készíted el otthon. A recept pofonegyszerű, és villámgyorsan elkészíthető. A hétköznapi villany- vagy gáztűzhely sütőjében megsüthető.

Tönkölykenyér (3 főre)

Hozzávalók:
* fél kiló tönkölyliszt (lehet tisztán fehér vagy teljes kiőrlésű, de keverve is jó)
* fél csomag élesztőpor
* 1 kávéskanál só
* 1 evőkanál jó minőségű étolaj
* Annyi víz, amennyit a liszt felvesz ahhoz, hogy tömör kenyértésztát gyúrhass.
* Ízlés szerint tehetsz a tésztába akár magvakat, akár őrölt rozmaringot vagy provence-i fűszerkeveréket.
*
A kenéshez ajánlott:

* 1 kávéskanál víz
* 2 kávéskanál olívaolaj
* csipetnyi só

Elkészítés: miután a hozzávalókat összegyúrtad, fél órát hagyd pihenni a tésztát, majd sütőpapírral bélelt formában 180 fokon süsd 1 órán át. Félidőben érdemes a tetejét megkenni, hogy ropogósabb, fényesebb legyen.

Egybesült fasírt tönkölybúzából

Hozzávalók:
* 1 csomag tönkölybúza-hús (natúr)
* 4-5 száraz szójaszelet
* 3 evőkanál szójás fasírtpor
* 3 tojás
* 1 tönkölyzsömle
* 2 dl tej
* fél fej hagyma
* 1 gerezd fokhagyma
* csipet bors
* 1 mokkáskanál őrölt majoránna
* 1 teáskanál őrölt pirospaprika
* 2-3 kanál olívaolaj
* 3 kanál étolaj

Elkészítés: a zsömlét áztasd be a tejbe, a száraz szójaszeleteket sós-fűszeres forró zöldséglevesbe. A búzahúst vágd csíkokra, daráld le húsdarálón, a megpuhult szójaszeletekkel, a fél hagymával és egy fokhagymával együtt. A darálékba keverd bele a tejtől kinyomkodott zsömlét, üss bele 1 tojást, sózd meg, szórd bele a fűszerkeveréket, a fasírtport, és az egészet gyúrd össze, majd formázd olajjal bőven meglocsolt tepsibe.
Ez idő alatt főzd keményre a másik két tojást. A meghámozott tojásokat nyomd a kész masszába úgy, hogy a massza befedje őket. 180 fokos sütőben süsd az egészet pirosra.

Forrás: Ferenczy Mária cikke a  www.otvenentul.hu -n

Korábbi, egészségmegőrző receptjeinkből:

Házi müzliszelet a Mikulás-csomagba

Itt van az új “őrület”: a paleolit kenyér

A csodálatos körömvirág



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162