Talita

Keresztény női magazin

Miért tiltják be a karácsonyfát és a feszületet?

Feher_Haz_karacsonyfa
Egy hivatalosan “vallástalan” társadalom nem tűri mások vallásosságát, míg a keresztény társadalom viszonylag jól tolerálja mások vallástalanságát.

 

Az USA lakosságának több mint 90%-a hívő, 80%-a keresztény, így nem csak a jobboldalon, hanem a baloldalon is jelentős számban vannak keresztények. A kormány iránya változhat, de a keresztény értékrend tartós többségben marad. A nyugat-európai országokban is többségben van a keresztény értékrend, és egyelőre még nem kérdés, hogy a keresztény értékrend-e az irányadó, ezért nem folyik erről heves vita, ahogy arról sem, hogy kell-e adót fizetni.

Viszont folyamatosan új kihívások érik a kereszténységet. Szánjunk egy percet a feszület és a karácsonyfa kérdésére: amikor egy nyugati demokráciában ezeket betiltják (pl. ne legyen feszület az osztályteremben, ne állítsunk karácsonyfát a főtéren), akkor kétféle érvelés merül fel. A betiltók egyrészt azzal érvelnek, hogy a más vallásúakat sértik ezek a jelképek, minden istenhit egyformán jó, ne tegyünk különbséget. Másrészt azzal érvelnek, hogy a vallástalanság is ugyanolyan jó, mint az istenhit, az ateistákat is fogadjuk el jóravaló társadalomépítő erőként.

Mindkét érvelés becsali mese, semmiféle ésszerű alapja nincs. Jézus követése nagyságrendekkel jobb eredménnyel jár az alternatíváknál, ezt abból tudhatjuk, hogy az alternatív civilizációk lakói vándorolnak be a keresztény világba, és nem fordítva. A vallástalanok pedig nem jóravaló társadalomépítő erő, hanem egy harcias, antidemokratikus kisebbség, amely önzőn és telhetetlenül visszaél a keresztények nyújtotta szabadságjogokkal, mellékesnek tartja a többség tényleges akaratát, és addig nyomul, míg a keresztény világban mindenki otthon nem érzi magát – a keresztényeken kívül. A keresztényeken múlik, hogy békés, Jézus tanításával összeegyeztethető eszközökkel (tehát nem agyatlan szélsőjobb nacionalista retorikával vagy bakancsokkal) érvényesítsék az érdekeiket. A békés érdekérvényesítésnek számos eszköze van: felvonulás, szelíd tüntetés, passzív ellenállás, polgári engedetlenség, érzelmi nyomásgyakorlás a mindennapokban, a hit magától értetődő felvállalása, aktív közéleti részvétel, etikus vállalkozások indítása és működtetése, a kereszténységben rejlő jóléti lehetőségek kézzelfoghatóvá tétele. Csak annyi fát lehet a keresztények hátán vágni, amennyit ők hagynak. Természetes, hogy egy sikeres jóléti civilizáció kincseit sokan szeretnék a magukévá tenni, ám a kincsek előállítói nem kötelesek ehhez jó képet vágni. A jó keresztény nem erőszakos, de Jézus arra tanított, hogy balek se legyen.

Magyarországon a kommunizmus (szocializmus) évtizedei űrt hagytak maguk után, 2012-ben a felnőtt lakosság mindössze 37%-a vallotta magát kereszténynek. Ez azért probléma, mert a keresztény értékrend többsége nélkül nincs demokrácia, nincs jogállam, nincsenek emberi jogok, a nyugattól átvenni kívánt vívmányok kizárólag keresztény többségű országokban találhatók meg. A magyar társadalom hiába számít nyugatos kultúrára és jólétre, ha közben nem teszi irányadóvá a keresztény értékrendet. Demokráciában a választáson résztvevők 50,1%-a dönt, ennyi keresztényre van szükség, de tartósan, és nem négyévente változó kimenetellel.
(…)
Egyik oldalnak (a kereszténynek és az ateistának) sincs más lehetősége, mint hogy őszintén vállalja, és igyekezzen tartósan többségre juttatni a maga értékrendjét. A nem keresztény értékrend mellett szól, hogy értelmiségi körökben ezt vallja a döntő többség, így a nem keresztény bírja a nyugati értelmiség „áldását”. A keresztény értékrend mellett pedig az szól, hogy csak keresztény többségű országokban működik jóléti demokrácia, így a keresztény elmondhatja magáról, hogy az ő értékrendje képezi e vívmányok alapját. Nem utolsó sorban, a liberális értelmiségiek csak a keresztény társadalmakban kérdőjelezhetik meg a társadalom alapjait, más társadalmakban ezért kiközösítenék vagy lecsuknák őket.

 

Vértes László
A teljes cikk a szerző blogján olvasható.

Kép innen.

Korábbi cikkeinkből:

Az európai egység ideálja és a valóság

Hogy működik a keresztényellenesség Európában?

Ma is lehet forradalmi? – A kereszténység térnyeréséért


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162